На кои статии в Wikipedia не бива да се вярва

8420
На кои статии в Wikipedia не бива да се вярва

Американски учени са доказали, че не на всички статии в Wikipedia може да се вярва. Нееднозначните от политическа гледна точна научни теми се оказали най-малко достоверни. Изследването е публикувано в сп. PLоS ONE.

Учените са анализирали колко често от 2003 година са редактирани статии по такива политически остри научни теми като глобалното затопляне, киселинните дъждове и еволюцията.

Също изследователите изчислили измененията в политически неутралните теми – Стандартния модел във физиката, хелиоцентризма, общата теория на относителността и движението на континентите.

"Статия за глобалното затопляне е поправяна 2-3 пъти на ден, като всеки път са променяни около 100 думи. В статия за Стандартния модел на физиката поправки в размер на 10 думи са правени веднъж на няколко седмици. Големият брой изменения в политически нееднозначните теми не позволява на експертите да проследят точността на информацията и своевременно да я поправят", казват авторите на изследването.

За да не се въвеждат потребителите в заблуда, учените предлагат да се отбелязват със специален знак статиите, които търпят чести поправки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com