Мъжете се ориентират по-добре в пространството

12238
Мъжете се ориентират по-добре в пространството

При ориентиране в пространството мозъкът на мъжете и жените работи различно, но при мъжете способността да се определя вярно посоката на движение е значително по-висока, са изяснили учените.

Подробностите от изследването ще бъдат публикувани в сп. Behavioral Brain Research през февруари 2016 г.

Мозъкът завинаги запомня родния език

Учени са открили, че дори краткотрайното потапяне в езикова среда в ранно детство влияе на човешкото възприятие към втори език в бъдеще...

"Чувството за посока при мъжете е по-ефективно. Те просто по-бързо са способни да достигнат необходимата точка", казва проф. Карл Пинтцка.

Учените от Норвежкия университет за естествени науки и технологии са установили, че мъжете се справят по-добре с поставените задачи. Но доколко това е свързано с половите хормони, станало ясно в хода на изследването.

Въз основа на резултатите от магнитно-резонансна томография било установено, че в процеса на ориентиране в пространството мъжете и жените задействат различни участъци от главния мозък (хипокампа и фронталните дялове). Според изследователите това е резултат от еволюцията – мозъкът на мъжете и жените се е развивал различно поради различията в дейността – мъжете се занимавали основно с лов, а жените – със събирателство.

Но при въвеждане на тестостерон у жените било установено, че те започват да използват хипокампа в същата степен, в която го използват и мъжете. Това доказва връзката между чувството за посока с половите хормони.

Преимуществата на женския мозък

Учени сравниха "женски" и "мъжки" мозъци и назоваха преимуществата на първите в сравнение с вторите. Резултатите от изследванията са из...

Загубата на чувство за ориентация у човека се явява един от симптомите на Алцхаймер. Изследователите се надяват, че резултатите от тяхната работа ще помогнат на учените да разберат как възниква и се развива заболяването, и да помогнат на тези, които вече имат поставена диагноза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com