Мозъкът на бозайник за първи път издържа дълго замразяване

7281
Мозъкът на бозайник за първи път издържа дълго замразяване

Биолози от Калифорния за първи път демонстрираха мозъка на заек, издържал възстановяване след специална процедура по продължително замразяване. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Motherboard.

В експеримента учените замразили до минус 135 градуса по Целзий главен мозък на заек. Преди охлаждането в кръвоносната система на мозъка на животното бил въведен криопротектор, който позволява да се избегнат разрушения в процеса на замразяване и след излизане от него.

ТЕСТ: Разберете какъв пол е мозъкът ви

Съществува версия, че мъжкото и женското поведение се определят от разликата в хормоналния фон. Експерименти показват, че поведението н...

Учените демонстрирали съхраняване на нервните връзки в главния мозък, след като той бил размразен, а криопротекторът – отстранен. Работата на учените е срещнала широкото признание на колегите им. В бъдеще криобиолозите планират да замразят главния мозък на по-голямо животно, например свиня.

Учените назовават като цел на експериментите възстановяването на работоспособността на главния мозък на големи бозайници и тяхната памет след замразяване. Последното се свързва от биолозите с възможността за дългосрочно съхранение на невронните връзки, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com