Модифицирана рибозома синтезира белтъци по поръчка

12112
Модифицирана рибозома синтезира белтъци по поръчка

Потенциално лекарство срещу рак, вируси и бактерии са създали учени, които са модифицирали рибозома и са получили структура, способна да синтезира белтъци "по поръчка" на изследователите, пише Мегавселена.

Рибозомата е най-важната специализирана структура в клетките на живите организми. Основната ѝ функция е производството на белтъци от аминокиселини на основата на генетична информация, предоставяна от матричната рибонуклеинова киселина (мРНК).

Едва 8,2 та сто от човешката ДНК върши някаква съществена работа

Едва 8,2 процента от човешката ДНК върши някаква съществена работа, останалата част е "баласта", установиха британски учени, цитирани о...

Всъщност рибозомата представлява "фабрика" за производство на белтъци, които след това се използват за поддържане на жизнената дейност на самата клетка, тоест за нейния растеж, развитие и обновяване.

Основни съставки на рибозомите се явяват две структури, наречени субчастици, които постоянно променят своите "партньори". Малка субчастица намира мРНК (а след това разшифрова съдържащата се в нея генетична информация), след което към нея се присъединява голяма субчастица, която изпълнява следващия етап на синтеза – осигурява формирането на връзки между растящата аминокиселинна верига на бъдещия белтък и всяка следваща аминокиселина. След като синтезът завърши, двете частици се разделят.

Идеята да се научат да синтезират пептиди (съставни части на белтъците), тоест да се научат да изпълняват работата на рибозомите, вълнува изследователите от доста време. Общ метод, позволяващ да се синтезират пептиди в лабораторни условия, е разработен още през 1905 година от Нобеловия лауреат за химия за 1902 година Емил Фишер.

Половин век по-късно в лаборатория е създаден окситоцин – хормон, състоящ се от дълги пептидни вериги. А през 1963 година Робърт Брус Мерифилд разработва методика за твърдофазен пептиден синтез, за което получава Нобелова награда за химия през 1984. Въз основата на неговата разработка са създадени автоматични синтезатори на пептиди.

Твърдофазният синтез на пептиди продължава да се използва и до днес, като за производството на една пептидна връзка обикновено са необходими между 10-15 минути. През 2013 година сп. Science публикува статия на изследователи от Манчестър и Единбург, в която учените описват създадения от тях аналог на рибозоми – макар и доста примитивен.

Приятелите имат сходен ДНК код

Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си, отколкото предполага. По-голямо е сходството между ДНК кодовете на прия...

Структурата представлявала "машина" за синтез на пептиди със зададен състав. Принципните разлики от истинските рибозоми се заключавали в това, че съставът на пептидите бил вече зададен и "машината" само трябвало да постави предоставените ѝ аминокиселини в необходимия ред, като за присъединяване на един аминокиселинен остатък ѝ били необходими 12 часа.

Клетъчните рибозоми самостоятелно определят в какъв ред трябва да се разполагат аминокиселините, като ги съединяват със скорост 15-20 единици в секунда.

Група изследователи под ръководството на Александър Манкин (университет на Илинойс в Чикаго) и Майкъл Джувет (Северозападен университет) извършила истински пробив в науката, като успяла да създаде изкуствена рибозома, която изпълнява същите функции, както и естествената.

Освен това в хода на изследванията учените съществено изменили структурата на рибозомата, като "забранили" на нейните субчастици да се разделят след синтезирането на белтъци.

Изследването на учените е публикувано в сп. Nature.

А вие бихте ли предоставили ДНК-то си за обществен достъп?

Великобритания търси желаещи да дадат образец от своя генетичен код, който ще бъде разшифрован и публикуван за свободен достъп в интерн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com