Магнитното поле възникнало почти с раждането на Земята

19578
Магнитното поле възникнало почти с раждането на Земята
Снимка: Michael Osadciw/University of Rochester

Магнитният "щит" на нашата планета, който я защитава от космически лъчи и слънчев вятър, е възникнал почти веднага след нейното раждане преди около 4 милиарда години, пише РИА Новости.

Това е почти с 600 млн. години по-рано, отколкото се смяташе по-рано, твърдят геолози в статия, публикувана в сп. Science.

Земята на път да смени магнитните си полюси

Земното магнитно поле е на път да смени поляритета си и според американски учени това може да се случи по-скоро от очакваното, съобщи в...

"Сред нас нямаше консенсус кога е възникнала тектониката и е започнало движението на литосферните плочи. Нашите измервания потвърдиха резултатите от анализа на "следите" от тектоника в много древни кристали циркон, които сочат началото на подобни процеси още преди 4,4 млрд. години", разказва Джон Тардуно (John Tarduno) от Рочестърския университет (САЩ).

Тардуно и колегите му изяснили, че магнитното поле на Земята и кръговратът на разтопени скали в неговите недра са се зародили практически веднага след формирането на Слънчевата система, като изучили образци от така наречените циркони, открити под място, наречено Джек Хилс Западна Австралия.

Както отбелязват изследователите, кристалите циркон се образуват само при много високи температури в магмените скали, съставящи основата на земната кора на континентите. Това позволява да се използват те за оценка на възрастта на кората и редица други нейни свойства, включително и силата на магнитното поле в миналото.

Под Джек Хилс лежат породи от така наречени Пилабарски щит, който заедно с аналогични залежи в ЮАР се явява единствената точка на Земята, където се съхранила древна кора на Земята на възраст поне 3,6 млрд. години.

Толкова голяма възраст на кората и съдържащите се в нея циркони позволила на Тардуно и колегите му да проверят има ли следи от магнитно поле в тях и да разберат кога в ядрото и в недрата на Земята е започнал кръговратът на потоци разтопени скали и течно желязо, като използвали така наречените сквиди – свръхчувствителни квантови магнитометри.

Магнитното поле на Земята отслабва с изключителна скорост

Учени от Европейската космическа агенция (ESA) заявиха, че магнитното поле на нашата планета започва да отслабва с изключителна скоро...

За геолозите такова откритие е изключително важно поради това, че то говори за неочаквано бързото завършване на формирането на нашата планета.

Очевидно по-ранната поява на геомагнитното динамо и тектониката е спасило атмосферата на Земята от изпарение в Космоса и загуба на голяма част от водните запаси, както се е случило с Марс в първия милиард години от неговото съществуване.

В полза на това говори фактът, че по това време силата на слънчевия вятър е била около 100 пъти по-висока, отколкото днес, и неговият поток е можел лесно и бързо да "помете" атмосферата на Земята, ако тя не е притежавала магнитен щит.

На Марс магнитното поле се е появило значително по-късно, което може да е една от причините той днес да е безжизнена пустиня, заключава Тардуно.

 

Какво ще стане, когато магнитното поле на Земята се обърне?

С помощта на гигантски пумпал учените от университета в Мериленд се опитват да разберат какво ще бъде следващото голямо салто на нашата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно