Крави убийци озадачиха учените

9060
Крави убийци озадачиха учените
Снимка: Getty Images / Guliver

Британски ветеринари са събрали максималната достъпна информация за нападенията на крави над хора – за честотата, причините и последствията от тези атаки, а също и за начините за спасение от агресивните тревопасни. Изводите на учените са представени в сп. Injury Prevention.

Ангарад Фрейзър-Уилямс от Ливърпулския университет и колегите му събрали всички случаи на нападения на крави и бикове върху хора, споменавани в научната литература, в архивите на британските вестници за 1993-2013 г. и в изследвания на чужди колеги.

Огромна крава се мисли за... куче

На мнозина може да им се стори смешно, но симпатичната близо 540-килограмова крава Милкшейк (Млечен коктейл) се мисли за куче, пише в. ...

Оказва се, че най-голяма опасност за човека представлява работата в съседство с кравите. В рисковата група са фермери, ветеринари и работници. Също до опасна среща с кравите водят и разходките в селски местности.

В Обединеното кралство за 20 години е имало 54 нападения, от които 13 довели до смъртен изход. Най-често хората се хоспитализират със счупвания (след като крава ги ритнала), но понякога животните стъпкват хората до смърт.

Учените споменават няколко причини за нападенията на кравите. Преди всичко това е майчинският инстинкт – женските възприемат човека като заплаха за своите телета. Освен това кравите често осакатяват хора, които се опитват да защитят своите кучета. Последните често плашат и дразнят кравите и те преминават в атака.

Съветите по безопасност на контактите с крави в медиите са противоречиви. Например някои медии съветват хората да се държат тихо в случай на агресия, а други – да се крещи силно и да се маха с ръце.

Крава с пет крака изпълнява желания

Генетичната деформация на въпросната крава кара нейния собственик да я боготвори и да твърди, че изпълнява желания. Предвид факта, че с...

Като цяло изследователите съветват хората да не се приближават до телетата и да пускат кучетата от каишката, оставяйки любимеца си да се спасява самостоятелно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com