Концентрацията на вниманието зависи от...

19481
Концентрацията на вниманието зависи от...

Качеството на невронните връзки на главния мозък при здрав възрастен човек може да предопределя индивидуалните му способности да концентрира вниманието си, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Neuroscience.

За разлика от някои умствени процеси – като реакцията или паметта – вниманието е сложно да се измери само въз основа на поведението на човека.

Как изглежда мозъкът на щастливия човек?

Изследователи от университета на Киото са анализирали феномена щастие от гледна точка на неврологията. Учените са стигнали до следния ...

Екип учени под ръководството на Моника Розенберг са използвали функционална магнитно-резонансна томография за определяне на способността на 25 души да концентрират вниманието си върху сложни задачи.

Авторите изучавали мозъчната активност на пациенти по време на почивка и изпълнение на задачи. Оказало се, че тази способност пряко зависи от качеството на невронните връзки от определен тип в главния мозък.

Въз основа на обобщените наблюдения са създадени модели, с чиято помощ се оказало възможно предсказването на особеностите на вниманието и при други пациенти, чиито данни не били включени в модела. Подобно изследване сред 113 деца и тийнейджъри на възраст от 8 до 16 години позволило да се установи синдром на дефицит на внимание и хиперактивност.

Изследователите отбелязват, че разработеният от тях подход дава на науката възможност да открива нови невромаркери, които може да са свързани с други познавателни способности и симптоми на заболявания.

Какво прави човешкия мозък уникален?

Генетици изясниха, че само няколко десетки молекулярни двойки отговарят за генната експресия в главния мозък и го отличават от главния ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com