Комари мутанти ще се борят с маларията

5994
Комари мутанти ще се борят с маларията
Снимка: Thinkstock/Guliver

Американски учени въведоха нов вид генномодифицирани комари, способни да противостоят на организмите, предизвикващи малария – едноклетъчния паразит плазмодий.

Ако новият създаден лабораторно вид се впише в дивата природа, стотици хиляди човешки живота могат да бъдат спасени.

УНИЦЕФ: Комарниците са най-добрата защита от малария

Около 660 000 души по света умират, защото са зарасени с Малария. В по-голямата си част жертвите на болестта са деца от Африка. Повсем...

В рисковата група от зараза се намират 3,2 млрд. души на планетата – почти половината от световното население. И макар че маларията се поддава на лечение, повече от 500 000 души годишно умират от тази болест.

Лекарствените препарати обикновено са скъпи и достъпни не във всички региони по света. Стотици научни лаборатории вече десетки години работят над създаването на нови методи за борба с маларията.

През ноември учените от Калифорнийския университет са публикували резултатите на ново изследване, което може да изиграе решаваща роля в победата над маларията, твърдят изследователите.

Специалистите са вградили в ДНК на индонезийския комар Anopheles stephensi нов ген, който прави комарите лоши гостоприемници за плазмодиите. Модифицираната ДНК на комарите отговаря за изработката на антитела, убиващи плазмодиите. Новите комари са успели да се размножат в лабораторията и цялото им потомство наследило новия ген.

Маларията става устойчива на лекарства болест

Все повече се разширява зоната, в която се наблюдава устойчивост на лекарството срещу малария, което до момента е спасило милиони жив...

По-рано учените са се опитвали да решат проблема по-различно. Специалистите са изменяли ДНК на комарите по такъв начин, че насекомите да стават стерилни и да губят способност за размножаване. По такъв начин учените разчитали да унищожат напълно популацията на маларийните комари.

Но пълното изтребване на комарите преносители според еколозите може да доведе до неприятни и неочаквани последици. Новият метод е признат от повечето учени по света като перспективен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com