Колко са (не)честните страни по света?

8277
Колко са (не)честните страни по света?

Британски учени изясниха, че нивото на честност на хората съществено варира от страна към страна.

Изследователите също стигнали до извода, че личната честност играе важна роля едва в самото начало на съвременното икономическо развитие на страните, а след това формалните договорености и закони снижават потребността от нея.

Държавите с най-високо качество на живот в света

Различни фактори помагат за определяното на качеството на живота в държавите по света. В своята годишна класация Организацията за иконо...

Изследването е представено на сайта на университета на Източна Англия.

Учените се допитали до 1500 доброволци от 15 страни с различен размер, географска принадлежност и икономическо ниво да преминат онлайн допитване. Ето пълния списък на страните участнички: Аржентина, Бразилия, Дания, Гърция, Индия, Китай, Португалия, Русия, Турция, Швейцария, ЮАР, Южна Корея, Япония.

Изследването се състояло от два експеримента. Първоначално доброволците трябвало да хвърлят монета и да предположат от коя страна ще падне тя. За всеки отговор "ези" те получавали три-пет долара. За "нечестни" се смятали страните, където количеството парични отговори съществено превишавали 50%.

След това доброволците отговаряли на въпроси на музикална тематика (срещу възнаграждение), без да прибягват към интернет или чужда помощ. Част от въпросите специално били създадени толкова сложни, че да не може да се отговори на тях без търсене в мрежата. И накрая доброволците трябвало да изкажат мнение за честността на своите съотечественици и гражданите от други страни.

Списък с 18 държави, които да НЕ посещавате

Появи се нова "карта" с държави, които са прекалено опасни по едини ли други причини и е по-добре да не посещавате, колкото и да ви се ...

Разликите в нивото на честност между различните страни се оказали доста съществени, но причините за тези различия далеч не са очевидни за учените. Например в теста с монетата най-зле от всички се държали гражданите на азиатските страни – Китай, Япония, Южна Корея и Индия. Учените смятат, че причината за това е в културата – в Азия хвърлянето на монета се смята за част от хазартните игри, които определено допускат мошеничество.

Освен това най-нечестните страни едновременно се оказали и най-бедните. Но най-силно тази зависимост се описва от страните на ниво на икономическо развитие 1950 г. – преди началото на масовата индустриализация и интензивното развитие на страните от Азия и Африка.

Изследователите са на мнение, че при неразвитост на технологиите и правните институти личната честност осигурява контрола на изпълнението на договори и гарантира безопасността на деловите отношения.

След това, когато икономическият растеж и формирането на съвременните институти е облекчено от въвеждането на бизнеса, нуждата от култура на личната честност отслабва, допълва Lenta.ru.

Кои държави вкарват най-много хора в затвора?

Преди 2-3 седмици Барак Обама се разписа като първия щатски президент, който е посетил федерален затвор. Това негово посещение бе част ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com