Кодекс Гигас – мистерията на Дяволската библия

45544
Кодекс Гигас – мистерията на Дяволската библия
Снимка: MPH / NGC

Старите книги притежават известен чар – може би е заради хартията, може би е миризмата, а може и да е интересният език, който са ползвали предшествениците ни. Но има една книга, която предизвиква доста смесени чувства – Кодекс Гигас, или Дяволската библия.

Смята се, че страниците ѝ са направени от магарешка кожа. Книгата тежи невероятните 75 килограма. Кориците са дървени, облицовани с кожа и обковани с метални орнаменти.

Библията е най-влиятелната книга

Библията оглави класация за най-влиятелните книги според тяхната значимост в съвременния свят, направена с анкета във Великобритания, с...

Половината от текстовете в книгата са от Вулгата (каноничен превод на Библията от IV век). Тематиката на някои текстове включва граматика, реторика, познания за Вселената, строителство, военно дело, корабостроителство, животни, растения, медицина, йерархията при светците и ангелите и много други.

Срещат се различни медицински текстове от Хипократ и други важни за времето си хора, енциклопедични текстове, календар и различни медицински заклинания, като например за лекуване на епилепсия. Има и един текст за екзорсизъм.

По-голямата част от Дяволската библия е написана на латински, но има и текстове на иврит, гръцки и славянски. Срещат се доста различни илюстрации, като например такава на Небесното царство, но най-интересното изображение от всички е това на дявола, дълго 48 сантиметра.

Ръкопис на Алан Тюринг ще бъде продаден на търг

Ръкопис на британския математик Алън Тюринг, който дешифрира секретния код на машината "Енигма", ползвана от нацистите през Втората све...

Останалите необичайни неща от Кодекс Гигас можете да откриете в Мегавселена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com