Китайски хирург ще оглави трансплантацията на глава

8056
Китайски хирург ще оглави трансплантацията на глава
Снимка: Thinkstock

Италианският неврохирург Серджо Канаверо назова бъдещия си партньор за провеждане на първата в света трансплантация на човешка глава, съобщава агенция Синхуа.

Заедно с Канаверо операцията ще проведе китайският хирург Рен Сяопин (Ren Xiaoping) от Медицинския университет в Харбин. "Сяопин е единственият в света човек, който е способен да оглави този проект", заявил Канаверо и добавил, че работата на китайския специалист в областта на клиничната етиология (изучаване на причините за възникването на болестта) определила избора му на партньор.

Пациент се съгласи да транспантират главата му

Руснак, страдащ от фатално заболяване, е на път да стане първият човек в света, чиято глава ще бъде присадена. Компютърният учен Валер...

Досега екипът на Сяопин е провел около хиляда операции по присаждане на глави на мишки, като максималният срок на живот на гризачите след трансплантацията бил един ден. За първи път той успял да присади глава от една мишка върху тялото на друга през 2013 година.

Подобни операции разгарят етични дискусии в медицинската общественост. В Китай, където работи Сяопин, няма закони, които да забраняват подобни процедури, отбелязва агенцията.

Първият пациент на Канаверо и Сяопин може да стане 30-годишният програмист Валерий Спиридонов от гр. Владимир. Той страда от спинална мускулна атрофия, предизвикана генетично от нелечимо заболяване.

По-рано италианският неврохирург заяви, че операцията може да се проведе през 2017 година, но според Синхуа Канаверо и Сяопин тепърва трябва да намерят финансиране и да съберат международен екип лекари и медицински сестри за трансплантацията.

Възможно ли е да се трансплантира глава?

Присаждането на глава е почти фантастично за днешната медицина. Само от гледна точка на техниката: необходимо е да се съединят милиони ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com