Как тялото контролира ума ни

32032
Как тялото контролира ума ни

Може би си мислите, че метаболизмът влияе върху състоянието на ума ви, но ново проучване установи, че често и обратното е вярно. Нашият биологичен часовник отваря и затваря специфични канали за комуникация с мозъка, пише Huffingtonpost.com.

Всеки ден и нощ, място в мозъка, наречено suprachiasmatic nucleus, „прослушва” химичното състояние на тялото и отвръща с активно дразнение на чувствителността на невронните пътища.

Таблетите пречат на добрия сън

Използването на таблети точно преди лягане може да доведе до лош сън, показва изследване на американски учени. Все повече хора използв...

Това преобръща досегашното убеждение, че метаболизмът служи на мозъчната функция.

Биологичният часовник не е отговорен само за големи промени като пубертета или менопаузата; той работи в 24-часов цикъл, регулиран от сложните взаимодействия на цял куп специални протеини, наречени ензими. Тези взаимодействия са толкова сложни, че прогнозирането им в действителност остава неразрешен математически проблем.

Разбира се, това не е проблем за самите ензими, разположени в цитоплазмата на милиони клетки в организма. Те координират нашия дневен цикъл от сън до будност и обратно, без някакъв общ интелект, който да ги води. Например, ензим известен под името JARID1a работи като будилник, като задейства биохимичните процеси, които ни събуждат. По-късно през деня ензим с името HDAC1 спира производството на събуждащи ензими и позволява на химията в тялото ни да превключи на режим за сън.

Биохимични смени като тези влияят върху всичко - от мускулен тонус до храносмилане и дори върху формата на мислите ни.

Зеленият чай е полезен и за мозъка

Химическите вещества, съдържащи се в зеления чай генерират нови клетки в главния мозък, показва ново проучване. По-рано специалисти ус...

Редактор: Камелия Киричева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com