Как протича процесът по естествен отбор?

12102
Как протича процесът по естествен отбор?

Уникални по своята пълнота данни за древни ДНК, включващи информация за геномите на 230 древни жители на Западна Евразия, са позволили на учените да установят особеностите на процеса по естествен отбор.

Изследването на учените е публикувано в сп. Nature.

Юмручният бой е "изваял" човешкото лице в еволюцията

Необичайното за приматите лице на човека и неговият твърд череп може да са се развили в хода на милиони години еволюция не поради необх...

Появилите се преди около 8500 години първи европейски земеделци са се приспособявали активно към измененията на околната среда, новите особености на храненето и социалната структура.

Пълното, а не частично изучаване на древните ДНК дава ключова възможност за установяване на тези приспособления, които са характеризирали естествения отбор.

Досега изучаването на древни ДНК се е фокусирало само на отделни части от генома, тъй като за пълното изследване на особеностите на отбора не достигали данни.

Но екип учени под ръководството на Дейвид Райк са успели да съберат най-пълната информация за геномите на древните жители на Западна Евразия, живели от 6500 до 300 г. пр.н.е. В извадката са попаднали и геномите на 26 древни жители на Анатолия, които според авторите се явявали преки предци на първите европейски земеделци.

Промените в околната среда задвижили човешката еволюция

Серия от бурни промени в околната среда в Източна Африка преди около 2 млн. години може да е била основната движеща сила на човешката е...

Учените са установили, че процесът на естествен отбор е бил пряко свързан с измененията на тези участъци от ДНК, които са отговаряли за храненето, ръста, пигментацията на кожата и имунитета на хората.

Изследователите са успели да пресъздадат образа на популацията, приспособяваща се към уседнало селско стопанство във високите ширини.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно