Как палачинките могат да спасят зрението

9597
Как палачинките могат да спасят зрението

Учените от Лондонския университетски колеж са провели сравнителни изследвания на рецептите на 14 различни типове палачинки от цял свят, за да намерят начин за усъвършенстват хирургичните методи за лечение на глаукома.

Глаукомата е заболяване, което се характеризира с повишено очно налягане с развитие на дефекти на зрението от рода на снижаването на остротата и атрофия на зрителния нерв.

По-добро зрение с компютърни игри

Компютърните игри могат да подобрят зрението на децата. Това показва ново изследване на американски учени, публикувано в списание "Curr...

Ще попитате, какво общо имат тук палачинките? Става дума за това, че процесът на изпарение на течността при изпичането на палачинките може да послужи в хирургичното лечение на глаукома.

За тази цел изследователите сравнили диаметъра на палачинката, обема на тестото, необходимо за приготвянето на една палачинка, и така наречения процент на изпичане – съотношението между течността и брашното в тестото.

Колкото той е по-голям, толкова по-тънки се получават палачинките. Процентът на изпичане на гъстото тесто е равен на 100, затова палачинките от такова тесто стават доста дебели, тъй като течността не успява да се изпари.

С процент на изпичане, равен на 225, палачинките се получават с тъмни пръстени по краищата и множество малки тъмни петна, подобни на кратери. Това се случва, тъй като течността се изпарява и тестото започва да потъмнява или да прегаря.

Червеното вино подобрява зрението

Пиенето на червено вино може да подобри зрението ви и да предотврати заболявания на очите в по-късен етап от живота, показва ново изсле...

И накрая от тесто с процент на изпичане, равен на 175, палачинките стават равномерно кафяви, тъй като течността при изпичане се изпарява плавно.

Глаукомата се явява резултат от натрупване на течност в окото, която оказва налягане на зрителния нерв, като бавно го уврежда и предизвиква ослепяване.

Разбирането на това, как тази течност може да се отстрани от тънката повърхност, може да послужи за разработка на съвременни методи за лечение на глаукома.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com