Как мозъкът ни пътува в миналото

67825
Как мозъкът ни пътува в миналото
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени за първи път проследиха какво се случва в човешкия мозък по време на търсене и дълбоко потапяне в спомените за минали събития, което им помогнало да разкрият тайните на системата за каталогизиране на паметта в мозъка, става ясно от статия, публикувана в Journal of Neuroscience.

„Изключително е важно да разберем какво правят различните региони в нашия мозък, докато се опитваме нещо да си спомним и търсим във вътрешния си „каталог“ от спомени.

Безжична мрежа ще се захранва от светлината

Учени от университета Оксфорд работят над технология за безжични мрежи, която използва светлина, за да предава информация по въздуха съ...

Такива разстройства като болест на Алцхаймер или епилепсия по най-разрушителен начин се отразяват върху човешката памет и събраната от нас информация ще помогне да се разработят методи за спасение на спомените при такива болни и да се разкрият страничните ефекти от нови психотропни препарати“, казва Шон Полин от университета Вандербилт в Нашвил (САЩ).

Полин и колегите му успели да изяснят, че всеки фрагмент памет е поместен в своеобразен временен таг (англ. timestamp).

Както обясняват учените, подобни тагове приличат по принцип на работа на индексите в компютърните бази данни или сортирането на файлове по датата на техните изменения, което облекчава търсенето на нужната информация.

По думите на Полин главният център на менталните „пътешествия в миналото“ е специфичен отдел в мозъка, който неврофизиолозите наричат париетален лоб (MTL). Днес учените не се съмняват, че този участък управлява спомените, тъй като неговото увреждане води до развиването на амнезия и други проблеми с паметта, но механизмът на неговата работа остава загадка.

Най-мощния рентгенов лазер в света е факт

Учени от Калифорния са създали най-мощния рентгенов лазер в света, съобщи BBC. Устройството се нарича Linac Coherent Light Source и с...

Авторите на статията разработили методика, която им позволила да проследят работата на отделни части на MTL и да разкрият взаимовръзките между тях. По време на експеримента учените наблюдавали доброволците с томограф, като им дали две дузина карти с одушевени и неодушевени предмети, например „кон“, „кораб“ или „прозорец“. След няколко минути неврофизиолозите ги накарали да си спомнят тези думи в реда, в който са ги видели на картите.

Този метод помогнал на учените да изяснят, че за извличането на спомени отговаря предната част на MTL, а активността в задната му част сигнализира, че мозъкът на човека преминава в режим на дълбоки спомени, „пътешества в миналото“, както наричат този феномен учените.

Наблюдавайки активността на този мозъчен регион, Полин и колегите му открили, че паметта се съхранява и извлича от мозъка не в случаен вид, а във формат на подредени и сортирани по време спомени.

Подобен прийом ще ни позволи да помним верига свързани помежду си събития и отново да ги преживеем, буквално връщайки се към същите картини, звуци и дори миризми от миналото с помощта на временни тагове.

Жена роди 13 седмици след смъртта си

13 седмици, след като е била диагностицирана с мозъчна смърт 31-годишна жена стана майка. Невероятният случай е регистриран в Унгария. ...

Още интересни материали на тема наука можете да намерите в Megavselenа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно