Как медитацията помага на мозъка

11348
Как медитацията помага на мозъка
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално може да предотврати мозъчни заболявания.

Ето кратък обзор на измененията, предизвиквани от медитацията, установени в хода на различни изследвания.

Медитацията помага при онкологични заболявания

Медитацията помага да се съхрани обемът сиво вещество в мозъка. До този извод са стигнали изследователи от медицинската школа на Калифо...

Забавя намаляването на обема на мозъка

При всеки човек с възрастта настъпва намаляване на обема на мозъчната тъкан. Понякога този процес започва още на 30 години, но обикновено – след 40-те.

Към края на живота обемът на мозъчната тъкан ще бъде близък до показателите на 7-годишно дете. Интензивното смаляване на мозъка може да доведе до старческо слабоумие, депресии и риск от инфаркт.

Невробиологът Ричард Дейвидсън е провел опити с най-добрите ученици на Далай Лама, всеки от които се занимавал с медитация в продължение на 15–40 години. През 2004 година той е открил, че медитацията предотвратява процеса на намаляване на сивото вещество в мозъка. Загубата на сиво вещество влияе върху много ментални функции, включително контрола над емоциите, импулсите, мислите и движенията.

Медитацията може да промени гените ни

Медитацията може да подтикне към промени някои гени, откриха учени от САЩ, Испания и Франция. Учените установили, че медитацията може...

Изследване, проведено от учените в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е установило, че медитацията забавя възрастовото намаляване на мозъчна тъкан.

"При редовни занимания в продължение на много години медитацията може да забави възрастовата атрофия на мозъка и вероятно влияе положително на имунната система", казва Ейлин Людерс, ръководител на изследването.

Но тя има алтернативно обяснение: при хората, проявяващи голям интерес към медитацията, мозъкът изначално има малко по-различен строеж.

За положителния ефект от медитацията и как да укрепим "кабелите" в мозъка, можете да научите в Мегавселена.

Можем да се излекуваме на генетично ниво с медитация

Международен екип учени за първи път е установил биологичен механизъм, лежащ в основата на терапевтичния ефект от дълбоката медитация. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно