Как якутските коне са станали шампиони по издържане на студ

28391
Как якутските коне са станали шампиони по издържане на студ

Учени разшифроваха генома на специална порода якутски коне, способни да оцеляват в суровите природни условия на Североизточен Сибир. Изследването е публикувано в сп. PNAS.

В опит да определят особеностите на развитието на породата и адаптацията към живота зад Северния полярен кръг – температурата на въздуха през зимата може да спада до минус 70°C – биолозите са анализирали генома на девет съвременни якутски коня, живели в XIX век, както и на животно, обитавало територията на съвременна Якутия преди около 5200 години.

Конете комуникират помежду си с уши

Британски учени установиха, че конете комуникират помежду си посредством ушите си, но също с поглед, съобщава сп. "Сианс е авнир". С у...

След това учените сравнили геномите на изследваните особи с ДНК на 27 опитомени коня на Пржевалски, както и с ДНК на коне от епохата на късния плейстоцен.

В резултат било установено, че якутските коне, необикновено добре приспособени към живота в студа, не са потомци на животни, обитавали Сибир в древни времена. Якутските коне са дошли на тази територия заедно със своите стопани преди 600-900 години.

Именно за този сравнително кратък период в организма на животните са се появили особености, позволяващи им да оцелеят в условията на студените сибирски зими.

Якутският кон се отличава от своите събратя с по-ниско тяло, къси крака, достатъчно плътна козина и специфична терморегулация, която му позволява минимално да изразходва топлина.

Йога с коне

Йогата е древна индийска практика, датираща още от стари времена. В нея се развиват съзнанието, тялото, духа, душата и… конят. Д...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com