Как изтича кръвта от прострелян крак (ВИДЕО)

8842
Как изтича кръвта от прострелян крак (ВИДЕО)

Инженерите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са създали компютърен модел, който показва как изтича кръвта от ранения крак на човека. Резултатите от изследванията са изложени от авторите на заседание на Американското физическо общество, съобщава New Scientist.

В своята работа за имитация на кръвоизлива в увредената част на човешкото тяло инженерите са използвали хидродинамиката на гладките частици. За тази цел, с отчитане на необходимите анатомични особености (разположение на кости, мускули, съдове и кожа) изследователите са направили триизмерна реконструкция на човешкия крак.

Змийска отрова спира кръвта

Учените от университета Райс (САЩ) разработиха гел на основата на змийска отрова, способен бързо да спира кръвоизлив. Основа на препар...

Те са използвали за пример деформиран от балистичен снаряд човешки крак и са изучили процесите на вътрешния и външния кръвоизлив. Инженерите са разгледали два сценария на раняване – в първия случай човешкият крак е разположен вертикално, а във втория – хоризонтално.

Учените смятат, че тяхното изследване за първи път моделира процесите, протичащи с кръвоносната система при раняване. Авторите възнамеряват да използват този модел за образователни цели за студенти по медицина, както и за онлайн консултации с военни и лекари при възникване на извънредни ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com