Как изглежда мозъкът на щастливия човек?

12727
Как изглежда мозъкът на щастливия човек?
Снимка: Thinkstock

Изследователи от университета на Киото са анализирали феномена щастие от гледна точка на неврологията.

Учените са стигнали до следния извод: ако човек е удовлетворен от живота и често изпитва положителни емоции, има по-голям обем на сиво вещество в теменната част, която отговаря за съзнанието и паметта. Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

Преимуществата на женския мозък

Учени сравниха "женски" и "мъжки" мозъци и назоваха преимуществата на първите в сравнение с вторите. Резултатите от изследванията са из...

По време на експеримента японските учени сканирали мозъка на доброволците с магнитно-резонансна томография. Също така участниците в теста попълвали въпросници за това, колко щастливи се чувстват.

Изследването установило, че при хората, които са доволни от своя живот повече от другите, обемът на сиво вещество в предклинието е по-голям. Предклинието (прекунеус) е участък от теменната част на главния мозък, отговарящ за самосъзнанието на човека, неговата памет и визуално-пространственото възприятие.

Казано с други думи, колкото по-голямо е предклинието на човека, толкова по-малко преживява той за дреболии и толкова по-щастлив се чувства.

Учените смятат, че откритието им ще помогне да се открие начин за постигане на щастие благодарение на тренировки – например медитация, която според изследванията допринася за увеличаването на масата на сивото вещество в теменната част на главния мозък.

Как се четат мислите и думите от мозъка?

Китайски учени създадоха уред, който умее да разпознава тези букви и думи, за които мислим, когато говорим на глас или за себе си. То...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно