Как да синхронизираме своя ритъм с вътрешния часовник

58695
Как да синхронизираме своя ритъм с вътрешния часовник
Снимка: Thinkstock

Учение от университетите на Оксофрд, Кеймбридж, Харвард, Манчестър и Съри предупреждават, че орязването на времето за сън води до сериозни проблеми със здравето.
С недостига на сън учените свързват рака, сърдечните заболявания, диабета от тип 2, инфекциите и затлъстяването.
Вътрешният часовник в значителна степен определя работата на човешкия организъм. От неговия ритъм зависят нашите физически сили, скоростта на реакция, настроението и дори вероятността от сърдечен пристъп.

Механизмът на работа на този часовник води към нашето еволюционно минало, когато сме проявявали активност денем и сме почивали нощем.
Но както обясняват учените, животът в съвременното денонощно общество налага такива изисквания, че повечето хора живеят въпреки своя вътрешен часовник, което води до печални последствия за здравето и благосъстоянието.

Каква е причината да стареем?

Процесът на стареене Не всички учени са съгласни с едни или други причини за нашето остаряване. Някои винят за това гените, програмир...

Според Ръсел Фостър, професор от Оксфордския университет, днес хората спят с 1-2 часа по-малко, отколкото преди 60 години.
„Ние сме изключително горди същества – смятаме, че можем да задраскаме четири милиарда години еволюция заедно с факта, че човечеството се е формирало на фона на циклите светлина и тъмнина“, отбелязва професорът.

„Съвременният човек вероятно е единственият биологичен вид, който се опитва да пребори времето. А продължителната борба срещу него може да доведе до сериозни проблеми със здравето.“
Според професора това се отнася до цялото общество, а не само до тези, които работят на смени. Той отбелязва също така, че този проблем е много остър за подрастващите и че е срещал деца, които вечер пият родителските приспивателни, за да заспиват, а сутрин идват на себе си с помощта на три дози енергийни напитки.
Запитайте се: „Достатъчно ли спя?“ Ако не можете да се събудите без будилник, имате сутрешна зависимост от напитки с кофеин, значи трябва да спите повече.

Други признаци са раздразнителност и импулсивност. Например склонни ли сте към риск зад волана?
Професор Ръсел Фостър отбелязва, че хората трябва да „погледнат себе си и да се постараят поне малко да се овладеят“.
Последната чаша кафе или чай трябва да се изпие не по-късно от 14 часа през деня, тъй като кофеинът не се извежда веднага от организма.

Не включвайте ярка светлина преди сън. По време на вечерния тоалет нека в банята има само приглушена светлина.
Не посвещавайте вечерното време на занимания, изискващи внимание (например социални мрежи или компютърни игри).
Тези, които работят на смени, следва редовно да следят своето здраве, тъй като такава работа е свързана с повишен риск, отбелязва ВВС.

Неочакваната полза от образованието

Американски невролози установиха връзката между нивото на образование при пациенти с травма на мозъка и способността им за възстановява...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com