Как да попречим на децата да лъжат?

46580
Как да попречим на децата да лъжат?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако детето обича да послъгва, постарайте се да му обясните, че говорейки истината, то ви доставя удоволствие – това ще бъде по-ефективен начин за борба с лъжата от простото наказание.

Децата обичат да лъжат, което силно огорчава родителите, които често наказват своите чеда, ако са ги хванали в лъжа. Но ако искате детето ви да се отучи да лъже, постарайте се да се вземете в ръце и да прилагате по-малко наказание. Репресиите само укрепват у детето лошия навик, както изяснили психолози от университета Макгил (Канада).

Компютрите ни познават по-добре от родителите или приятелите

Компютрите могат да бъдат по-добри съдии за характера на индивидите, отколкото техните родители или приятели, пише в. "Дейли експрес", ...

В експеримента на Виктория Талвар и колегите ѝ участвали повече от 370 деца на възраст от 4 до 8 години. Всяко дете било оставяно за минута само в стая с условието да не поглежда към играчката, която стои на масата зад гърба му. В стаята, разбира се, имало скрита камера. При връщането си психологът питал детето дали се е опитвало да види какво има на масата.

В статия в Journal of Experimental Child Psychology авторите пишат, че 67,5% от децата нарушавали забраната, а от тях 66,5% лъжели, че не са поглеждали зад гърба си. По-големите деца били по-послушни (тоест по-рядко нарушавали забраната), но и по-често от по-малките били готови да излъжат и по-силно упорствали в лъжите си.

Но интересното било друго. Ако децата били предупреждавани, че ще ги накажат за лъжата, те лъжели по-често. (Да подчертаем, че наказание очаквало децата именно за лъжа, а не за това, че са нарушили забраната да не поглеждат зад гърба си.)

Ако им кажели, че говорейки истината, те ще доставят удоволствие на този, който ги пита, „нивото на лъжи“ в отговорите падало. Точно така децата ставали честни, ако им казвали, че казването на истината ще бъде правилно и самите ще се чувстват по-добре от това. На по-малките повече действал първият аргумент (че с истината ще доставят удоволствие), на по-големите – вторият (че да кажат истината,ще бъде правилно и полезно за самите тях).

Как училището убива таланта и създава неудачници

90% от днешните ученици ще се превърнат в неудачници.Обществото ни се намира под натиска на матрицата и не може да разбере очевидните ...

Но така или иначе, заплахата от наказание се оказала най-слабо ефективният педагогически похват. Тоест, ако искате да отучите детето си да лъже, ще ви се наложи да проявите известна психологическа изкусност – макар това да е по-сложно, отколкото да им дадете една зад врата или да ги заплашите, че ще ги оставите без сладкиш.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com