Женската интуиция – нищо повече от мит?

143113
Женската интуиция – нищо повече от мит?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Хората изпитват предчувствия, предвиждат, макар и експертите да не могат да определят как точно се раждат умозаключенията. Предчувствието е като мисъл, възникваща от нищото, когато няма достатъчно информация, за да се осмисли това предчувствие, пише испанското издание La Vanguardia.

Предчувствията са усещания на човека, които той не може да обяснени защо и откъде са възникнали. За това е писал френският философ и математик Блез Паскал през XVII век: „Ние не мислим за това, но чуваме, чувстваме някакъв вътрешен глас. Всички ние по силата на чисто физиологически причини можем да почувстваме лъжата, да определим верния път до определено място, както и да изпитаме усещане, че нещо не върви както трябва... но колективното съзнание традиционно приписва тази възможност основно на половината население: на жените.“

Така наречената женска интуиция винаги е разграничавана от мъжката, макар постановката на въпроса сама по себе си да е съмнителна. Сега може да се твърди, че това е основано на полови предубеждения: „Успехите на мъжете, особено в такова дело като нашето, където те традиционно са в първите роли, обикновено се обясняват с личните им качества, трудоспособност, усърдие, а успехите на жените, за съжаление, се приписват на въпросното шесто чувство“, пояснява Даниел Клоса, доктор на биологичните науки и сътрудник на Висшия съвет за научни изследвания (CSIC). Тоест самият термин е измислен от мъжете, за да обезценят труда на жените, в който според тях те не влагат прекалено големи усилия.

Макар че изследванията сочат доста малко различия. Учени от Хартфордшърския университет (Великобритания) начело с Ричард Вайсман са изследвали 10 000 мъже и жени и са стигнали до единодушно мнение: „Женската интуиция е само мит, измислен от човешкото общество.“ В експеримент трябвало да са изучават снимки на смеещи се хора и да се определи чии усмивки са искрени и чии – изкуствени. Преди началото на експеримента 80% от жените и 58% от мъжете заявили, че имат много развита интуиция. Но резултатите показали, че между тях няма съществена разлика – правилно отговорили 72% от мъжете и 71% от жените. Така митът бил развенчан – жените не притежават повече интуиция от мъжете, те просто смятат така.

„Обобщенията са достатъчно изтънчен въпрос, съществуват различни видове интуиция и вече от типа експеримент зависи кой пол ще прояви повече интуиция или двата ще я проявят в еднаква степен“, смята Даниел Клоса. Много зависи от условията на експеримента, но и мъжете, и жените могат да имат еднакъв достъп към източника на интуиция, а именно – своя жизнен опит.

В този смисъл за единствен отличителен фактор може да се смята възрастта: „На децата им е нужен опит, знания, така че сериозните различия в интуицията се проявяват на ниво знания“, смята Тони Гомила, доктор на философските науки и завеждащ катедрата по психология в университета на Балеарските острови. По-зрялата жена, която съответно има повече опит, може да притежава по-голяма интуиция от мъжа и обратното – мъжката интуиция също съществува, просто за нея не се говори.

Голяма комуникативност


Многобройни изследвания са откривали разлики между женския и мъжкия мозък, но определени изводи не са направени. В края на 2013 г. невробиолози от Пенсилванския университет (САЩ) открили, че мъжете и жените различно активират своя мозък. При жените основно се активират връзките между двете полукълба, докато при мъжете – вътрешните връзки на всяко полукълбо. Какво означава това?

Лявото полукълбо отговаря за рационалното мислене, докато дясното – за емоционалното и интуитивното. Затова спрямо жените учените тълкуват резултатите от изследването като „голямо съгласуване между аналитичното и интуитивното мислене“, стараейки се да избягват категорични твърдения. Мъжете се ориентират по-добре, а жените имат по-силна памет, но нито намек за женска интуиция.

И така, по-добра ли е интуицията на жените, или не? „Интуитивното мислене при жените не е по-добро от това при мъжете, просто вследствие на структурата на своя мозък те по-често и повече го използват от мъжете“, смята Албърт Барке, изследовател и доктор на когнитивните науки от Градския университет на Лондон. Според Тони Гомила различията в областта на интуицията, станали ясни от изследванията, са минимални. „Биологичните различия между мъжете и жените са свързани с хормоналната и репродуктивната система, а когнитивните различия са несъществени. С други думи, доста по-голямо значение имат културните, а не родовите различия между мъжете и жените.“

Да го наречем интуиция

...или повишена чувствителност. Културологичният стереотип, който винаги се прилага към женската интуиция, се заключава в това, че тя е по-добра от мъжката в междуличностните спорове и обществените отношения. Съществува разпространено мнение, че е достатъчно жената да погледне мъжа в очите, за да разбере, че той не говори истината, че нищо не може да се изплъзне от всепроникващото шесто чувство на жената. Но в действителност би било правилно да се говори за повишена чувствителност, в резултат на която съжденията, изказвани от жените, често се оказват по-верни.

Женската интуиция като такава не съществува, но съществува повишена чувствителност, която позволява да се вникне в случващото се, смята Робин Хогарт, защитил дисертация в Чикагския университет, специализирал в изследване на процеса на вземане на решения. В своята книга „Да възпитаме интуицията: развитието на шестото чувство“ той пояснява, че жените по-добре от мъжете разбират невербалните сигнали. Изследвания в тази област на общуване са показали, че те по-добре чувстват емоциите на тези, които се намират до тях, и изразяват своите собствени чувства. Именно затова жените по-бързо от мъжете улавят лъжата.

Както смята Дейвид Майерс, преподавател по психология в мичиганския Хоуп Колидж, жените са по-способни да забелязват лъжата, да определят наистина ли двама са влюбени един в друг, или само се преструват, както и да определят по снимка кой от двама е лидерът.

„Женската интуиция встъпва като социално явление, което често бъркат, без сами да разбират това, с чувствата и чувствителността. Но защо жените са по-чувствителни? Причините се крият в еволюционния процес – ако по силата на своите физически качества мъжете са се занимавали с лов и търсене на препитание, то на жената е била отредена ролята на майка, пазителка на огнището, която трябвало да улавя и най-малките изменения в поведението на децата и възрастните.

Като бозайници ние биологически сме подготвени за отглеждането на деца. Привързаността и чувствата са много важни за правилното възпитание на малките. Освен това, ако повече се вслушвахме в самите себе си и обръщахме по-малко внимание на всяка суета, то безспорно бихме били по-добри майки“, отбелязва Каролина Перес-Дуеняс, доктор на психологическите науки, защитила дисертация в университета на Гранада.

Своята роля играят и хормоналните причини. Тони Гомила приписва това на различията, които са се проявили не само в такива физиологически признаци като глас, коса, гърди и бедра, но и в поведението. Например майката по-бързо ще почувства какво се случва и какво може да се случи. Наречете това както искате – интуиция или повишена чувствителност. Съществуват и културологични причини. Робин Хогарт смята, че повишената чувствителност на жената е предизвикана от това, че тя се намира на по-ниски стъпала от социалната стълба, тоест обществени причини.

„В много общества, за да се утвърдят, се налага жените да наблюдават как действат останалите, докато представителите на преобладаващите групи не изпитват подобна необходимост да наблюдават и се ограничават само с действия, пропускайки по този начин възможността да развият своите способности за наблюдение – отбелязва ученият. – Именно затова жените винаги с по-голямо внимание от мъжете се отнасят към околната обстановка.“

Утешителна награда

„Женската интуиция е по-сигурна от мъжката увереност“, твърди писателят Ръдиард Киплинг – същият, който в началото на ХХ век е подкрепял британското управление и се е противопоставял на предоставянето на право на глас на жените. По време на Първата световна война той твърдял, че жената притежава интуиция, а мъжът – увереност.

Искал ли е самият Киплинг да каже, че ако жените по дадени въпроси са се оказали прави, то е било изключително вследствие на интуитивните си способности? Тоест техните правилни решения или действия не са изисквали от тях, за разлика от мъжете, умствени усилия, а са идвали от само себе си?

„Ние никога не говорим за мъжката интуиция, макар че би било доста интересно да поразмишляваме“, казва Даниел Клоса. Според него това е някакъв интелектуална уловка, утешителна награда за жените, които не могат да разчитат на признание за своите заслуги. В същия дух се изказват Кристина Карунчо и Пурификасион Майобре от катедрата по философия на университета на Виго. Според тях женската идентичност и интуиция са се оказали неразривно свързани вследствие на особеностите на западното мислене, построено изключително върху противоположни понятия.

„Жена – мъж, частно – държавно, възпроизводство – производство, тяло – интелект, интуиция – разум.“ Ето как исторически са възникнали тези понятия, образувайки определена йерархична система. Мъжът е започнал да се асоциира с държавните дела, производството, мисленето или истината. А на жената е била отредена по-скромна роля – семейство, раждане и възпитание на децата... и интуиция.

Мъжката интуиция

Именно жените изначално и вероятно по силата на това, че от самата природа им е била отредена ролята на майки, по-открито проявяват своите чувства. „Фрази от рода „мъжете не плачат“ или „не трябва да се проявяват чувства“ са довели до това в нашето общество да не се говори за мъжката интуиция“, смята Каролина Перес-Деуняс. „Това не означава, че има мъже с много развита интуиция и жени със слаба“, добавя тя. Мъжете в същата степен, както и жените, са надарени със способности за интуиция, за да могат да проявяват своите чувства и да забелязват чувствата на околните, макар че първоначално може да не им обръщат внимание.

Изучаването на 50 двойки, проведено в помещение, показало, че в първите 10 минути жените установявали (или предполагали) кой с кого от дошлите се намира в близки отношения. Жените отбелязвали двойките, които се разбирали, спорели и обръщали внимание на най-симпатичните и открояващите се сред останалите. При мъжете било различно: те търсели резервни входове и изходи от помещението. Резултатите от този опит не означават, че мъжете са нечувствителни, просто те имат различно възприятие на околната действителност.

Саймън Байрън-Коен, преподавател по психиатрия и психология в Кеймбриджкия университет и автор на книгата „Голямата разлика: как всъщност е устроен мозъкът на мъжете и жените“, е против стереотипните подходи въз основата на половата принадлежност. „Някои бащи изразяват своите емоции и чувстват своите деца дори по-добре от майките.“ Според Робин Хогарт „мъжете могат да се научат да достигнат същото ниво на способности, както и жените, тези възможности се поддават на подобрение, както и другите.“

„Очевидно, че цялата история на човечеството е допринасяла за възникването на различия между мъжете и жените, но тези различия не са толкова значителни, както е прието да се смята“, подчертава Албърт Барке. „Необходимо е да премахнем от нашата култура митовете, изкривените факти и лъжливите представи. Мъжете и жените имат много повече общи черти, отколкото различия, но ние продължаваме да се възхищаваме на тези различия. Интуицията се проявява в еднаква степен при мъжете и жените, просто жените проявяват повече готовност за обработка и анализ на информацията, която на пръв поглед изглежда незначителна. Именно затова те умеят да предвиждат. Те отделят повече внимание на детайлите, вглеждат се в околната действителност, в усмивките, жестовете и поглед, които са неизменна част от живота. А мъжете не могат да се съсредоточат върху това. Господа, ако всичко опира до детайлите, то трябва да се съсредоточите повече.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com