Изтребилият динозаврите астероид може да е посял живот на Марс

132861
Изтребилият динозаврите астероид може да е посял живот на Марс
Снимка: Getty Images/Guliever

Астероидът, който заличил динозаврите от лицето на Земята, може да е катапултирал живот на Марс и луните на Юпитер, заявиха американски учени, цитирани от Би Би Си и БТА.

Те изчислили колко скали с достатъчно големи размери, за да приютят живот, са били изхвърлени в космоса вследствие на сблъсъци на нашата планета с астероиди през последните 3,5 милиарда години.

Откриха нов вид динозавър

Учените от американския щат Юта са открили нов вид динозавър, който е предшественик на Тиранозавър Рекс - свиреп хищник, живял преди 70...

Сблъсъкът, при който се образувал кратерът Чиксулуб, е бил достатъчно силен, за да може отломки да стигнат до юпитеровата луна Европа. Хиляди приютили живот скали вероятно са стигнали до планетата Марс, която някога може да е била обитаема.

"Установихме, че скали, които са можели да приютят живот, вероятно са пропътували разстоянието от Земята и Марс до планетите от земен тип в Слънчевата система и Юпитер, заяви ръководителката на изследването Рейчъл Уърт от Държавния университет на Пенсилвания. Всяка мисия за търсене на живот на Титан или юпитеровите луни ще трябва да прецени дали биологичният материал е с независим произход или е от клон на "семейното дърво" на Земята."

Панспермията - виждането, че организми, пренасяни от комети и метеоритни отломки, могат да пътуват на автоспоп в Слънчевата система, отдавна впечатлява учените. Благодарение на напредъка в компютърните технологии учените сега могат да направят симулации на тези пътешествия и да проследят "пътниците" без билет.

В рамките на изследването първо бил изчислен броят на скалите с дължина над 3 метра, които са били изхвърлени от нашата планета при големи сблъсъци. Според учените три метра е минималната дължина, за да може микроби да бъдат защитени от слънчевата радиация по време на пътешествие с времетраене 10 милиона години. След това учените проследили съдбата на тези "пътници". Много от тях останали на околоземна орбита. Други били изхвърлени към Слънцето или напуснали пределите на Слънчевата система, а някои стигнали до чужди светове, които могат да приютят живот.

Цветята и динозаврите - на една възраст

Цветят са оказаха доста по-стари, отколкото се предполагаше до този момент. Швейцарски биолози са установили, че първите цъфтящи растен...

Около 6 скали вероятно са стигнали дори до юпитеровата луна Европа, под чиято ледена покривка има течен океан. Възможно е организми да плуват в океаните на Европа, увери Уърт.

Пътешествието до Марс изглежда е по-често срещано - около 360 000 скали са пропътували разстоянието до Червената планета. Резултатите от изследването са публикувани в Astrobiology.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com