Изследват пирамидите в Египет и търсят жената на Тутанкамон

19983
Изследват пирамидите в Египет и търсят жената на Тутанкамон
Снимка: Getty Images / Guliver

Властите на Египет ще продължат изследването на пирамидите, за което древните гробници ще бъдат сканирани с космически лъчи, заявил министърът на паметниците на древността и културното наследство на Египет Мамдух ад-Дамати пред РИА Новости.

Изследването ще се провежда въз основа на регистрирането на потока космически мюони. По-рано подобна методика е използвана, за да се надникне в пирамидите в Мексико и Белиз, съобщава Мегавселена.

Египет се надява да открие Нефертити до края на годината

До края на 205 година ще завърши проверката на теорията на британския археолог Николас Рийвс за възможното разположение на гробницата н...

Същевременно ще бъде изследвана лъжливата стена в гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на Царете в Южен Египет, където може да е била погребалната камера на неговата жена или майка, а не само на царица Нефертити, допълва Мамдух ад-Дамати.

До края на 2015 година ще бъде завършена проверката на сензационната теория на британския учен Николас Рийвс за възможното разположение на гробницата на царица Нефертити зад лъжливата стена на гробницата на фараона Тутанкамон.

"Не е казано, че това ще бъде Нефертити. Досега не сме откривали гробниците на жени от семейството на Тутанкамон – неговата майка, по-голямата му сестра и жена му. Техни гробници не са откривани в Долината на царете, затова има вариант, че те може да са в тази гробница", казва Ад-Дамати.

Следващия месец специалистите ще започнат изследване на гробницата с термовизьор и радари, за да се убедят в наличието на още една камера зад стената. В случай че нейното съществуване се потвърди, ще се пристъпи към следващия етап, на който вече те "непосредствено трябва да се приближат към тази находка".

Засилват охраната на египетските пирамиди

Охраната на пирамидите в Египет и други важни туристически обекти в страната ще бъде засилена, съобщава МЕНА, цитирана от БГНЕС. Разпо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно