И все пак: каква е разликата между мъжкия и женския мозък?

3552
И все пак: каква е разликата между мъжкия и женския мозък?

Биолози от университета на Съри са изяснили, че нарушението на циркадните ритми – цикъла на сън и бодърстване – влияе отрицателно по-силно на жените, отколкото на мъжете, като снижава производителността на техния труд.

В голяма степен това се отнася до работниците нощна смяна, включително медицински сестри, охранители и служители на полицията. Резултатите от изследването са публикувани в сп. PNAS.

Правете секс по циркадните ритми, съветват учени

Учените от Оксфордския университет са изяснили: на 20 години човек може да изпитва изблик на сексуална активност по всяко време на дено...

В експериментите участвали 16 мъже и 18 жени, които били поставени в условия с отсъствие на естествен цикъл на смяна на светлина и тъмнина. В резултат настъпило изместване на цикъла на сън и бодърстване, напомнящ джетлаг – синдром на смяната на часовия пояс – или последствията от работата на смени.

На всеки три часа бодърстване участниците изпълнявали редица задачи, включително съставяне на отчет за собственото си състояние – сънливост, настроение и усилия, изразходвани за някоя дейност.

Доброволците също така преминавали тестове за оценка на когнитивните способности. Проверявани били тяхното внимание, моторика и работна памет. Изследователите записвали активността на мозъка им с помощта на електроенцефалограма, докато те спели.

Резултатите показали, че промяната на денонощните цикли оказва влияние на самочувствието на жените и мъжете в по-голяма степен, отколкото на когнитивните им способности. Но влиянието на циркадните ритми върху жените било значително по-силно, отколкото върху мъжете, което се изразявало в снижаване на когнитивните способности в сутрешните часове, които обикновено съвпадат с края на работната смяна.

Женският мозък работи по-ефективно от мъжкия

Независимо че женският мозък обикновено е с 8 процента по-малък от мъжкия, представителките на нежния пол използват сивото си вещество ...

Според учените откритата разлика в работата на мозъка между мъже и жени потвърждава необходимостта от участие на двата пола в невробиологични научни изследвания и използване на широк спектър субективни и обективни показатели на мозъчните функции.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно