Христо Пимпирев за пингвина Гошо и 25-та експедиция на Антарктида

9208
Христо Пимпирев за пингвина Гошо и 25-та експедиция на Антарктида
Снимка: БГНЕС

Тази година ще се проведе 25-тата експедиция на Антарктида. Това каза проф. д-р Христо Пимпирев, директор на Български антарктически институт, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с проведената в Лондон антарктическа изложба и представяне на филма "Антарктида - ледена любов".

„Бил съм на почти всички тези 25 експедиции и моментите, които няма да забравя са хиляди. Всяка експедиция е незабравима и се различава от останалите”, заяви той. По думите му, най-силни са му първите експедиции.

Проф. д-р Христо Пимпирев се връща в България

В 12:50 часа на Терминал 2 на Летище София с полет АZ 7178 на AlItalia се завръща Ръководителят на 24-та Национална Антарктическа Експе...

„Силна е първата с Британската антарктическа експедиция, както и пет години по-късно, когато подновихме нашето присъствие на континента, през 1993-1994 г. Тогава на остров Ливингстън ремонтирахме и започнахме да обитаваме къщичките, които станаха основата на Българската полярна база”, обясни изследователят.

„Няма да забравя още по време на тази експедиция бяхме намерили пингвин с ранено крило на плажа. Нашият доктор – Никола Василев, му шинира счупеното крило, оставихме го в импровизиран лазарет, за да не може много да се движи и по-добре да зарасне. Нарекохме го Гошо”, разказа той.

„Най-интересното е, че той не искаше да взима никаква храна от нас. Давахме му скариди, риба от консерви, но той от нас не взимаше нищо. Извика си половинката с крякане и тя всеки ден му носеше храна”, поясни проф. Пимпирев като посочи, че пингвините са моногамни. По думите му, пингвинът всяка експедиция седял на брега и ги чакал.

По отношение на научните изследвания, той уточни, че са разнообразни. „Нашата база е търсена от учени от Южна Корея, Япония Испания, Франция, Съединените щати, Уругвай, Чили, Германия. Няма да ми стигне времето да изброя страните, които са работили с български учени”, подчерта той.

Българските антарктици спасиха кръста в ледени води

Българските антарктици спазиха традицията на Йордановден да извадят кръста от ледените води. В ранната утрин на големия християнски пр...

Прави се авангардна наука, която е световна. Постиженията се публикуват веднага в реномирани научни издания на английски език, за да бъдат достъпни на цялата полярна общественост. Ние работим по основни проблеми в науките за земята – геология, геоморфология, глациология, геофизика, сеизмология. Включени са и биологичните науки – екология, свързана със замърсяване на околната среда, което се усеща”, коментира проф. Пимпирев. Ученият подчерта, че са установили, че в перата на пингвините се съдържа тежки елементи, които идват от съседните замърсени континенти.

Трябва да се замислим върху опазването на околната среда. Изследванията ни са свързани също с климатичните промени. Много са научните изследвания, ние сме на картата на света със самото ни с присъствието на Антарктида”, добави ученият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com