Хокинг: Науката и технологиите заплашват човечеството

9574
Хокинг: Науката и технологиите заплашват човечеството
Снимка: Getty Images

Професорът от Кеймбриджкия университет и световноизвестен физик Стивън Хокинг смята, че през XXI век човечеството ще се сблъска със сериозни заплахи поради бурното развитие на науката и технологиите – такива като ядрено оръжие и генномодифицирани вируси, пише Guardian.

Според учения вероятността от техногенни катастрофи на планетата Земя с висока вероятност ще нарасне в близките десет години. Хокинг отбелязва, че в същото време за изграждане на космически колонии за живеене на хора ще бъдат необходими поне още 100 години.

Хокинг разкри най-интригуващата си тайна. Ето я!

Британският физик теоретик Стивън Хокинг разкри своята най-интригуваща тайна и любимата си песен, докато отговарял на въпроси на читате...

"Няма да сме в състояние да направим автономни колонии в Космоса поне в близките 100 години, затова в това време трябва да сме много внимателни", казва Хокинг в интервю за Radio Times.

"Не се готвим да спираме прогреса и не се стремим да го върнем назад, затова трябва да умеем да разпознаваме заплахите и да ги държим под контрол", добавя той.

Стивън Хокинг е физик теоретик, известен популяризатор на науката и автор на книгата "Кратка история на времето", продадена в 10-милионен тираж и превърнала се в световен бестселър. Той се е занимавал с проблемите на възникването на космологичната сингулярност – първично състояние на Вселената, от което тя, според теорията на Големия взрив, непрекъснато се разширява.

През 1963 година на 22-годишния тогава Хокинг е поставена диагноза амиотрофична латерална склероза. Тогава лекарите не му дали повече от две-три години живот. Но техните прогнози не се оправдали – ученият продължил своята работа, оженил се два пъти и станал баща на три деца.

Intel отвори достъпа до гласовия синтезатор на Хокинг

Американската компания Intel отвори достъпа до програмата синтезатор на реч, благодарение на която прочутият физик Стивън Хокинг общува...

Дори изцяло парализиран, Хокинг води активен живот – занимава се с наука, преподава, изнася доклади, като общува със света с помощта на компютърен речеви синтезатор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com