Хокинг: Хората ще заживеят на Марс през следващите 100 години

4439
Хокинг: Хората ще заживеят на Марс през следващите 100 години
Снимка: Getty Images

Колонизирането на Марс от хората ще стане в следващите 100 години, заяви в интервю парализираният британски учен Стивън Хокинг, който се надява скоро да полети в Космоса.

Той даде интервю на кореспондента на ТАСС в Лондон Игор Броварник.

Хокинг е смятан за един от най-знаменитите и влиятелни физици теоретици на нашето време. Според него усвояването на Марс е много по-интересна задача в сравнение с Луната, макар тя да се намира само на три дни полет от Земята.

„Аз не се съмнявам, че следващите 100 години хората ще живеят на Марс. За да се осъществи това, ни трябват инвестиции, които биха ни позволили да подобрим нашите познания как да се оцелее в условията на космическата радиацията и от негативните изменения на човешкия организъм, как да се борим с липсата на жизнен важни ресурси извън пределите на Земята“, подчерта професорът по гравитационна физика на Кеймбриджския университет.

Стивън Хокинг сподели също, че се надява скоро да полети в Космоса. “Вероятно ще имам шанса да полетя в Космоса с „Върджин галактик“ (Virgin Galactic)", заяви той. Известно е, че той е прикован към инвалидна количка заради тежка и неизлечима болест, с която се бори от началото на 60-те години – амиотрофична латерална склероза, която води до парализа и атрофия на мускулите. Днес физикът общува с външния свят чрез единствения работещ мускул – на бузата. От нея специален датчик подава сигнал на компютърен синтезатор на речта.

В интервюто Стивън Хокин разкри още, че по време на посещението си в Съветския съюз с група студенти по физики е разпространявал нелегално Библията на руски език. Това станало по време на първото му от общо 7-те му пътувания до съветската страната. Един от членовете на групата помолил останалите тайно да пренесат Библията, което те и направили. Но на връщане властите научили и арестувала групата. Задържането обаче било кратко, защото Москва се страхувала от международен скандал, предаде БГНЕС.

“Аз изпитах удоволствие от предишните ми посещения на Русия и бих искал още веднъж да я посетя”, добави Стивън Хокин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com