Хищните динозаври разтваряли огромна паст

10536
Хищните динозаври разтваряли огромна паст

Британският учен Щефан Лаутеншлагер е изяснил, че хранителните предпочитания и стилът на динозаврите са зависели от това, колко широко са могли да отварят челюстите си.

Рекордьори по този показател били тероподите – хищни динозаври, твърди ученият в статия, публикувана в сп. Royal Society Open Science.

"Тандем" унищожил динозаврите

Геолози уточниха възрастта на лавовите изхвърляния на платото Декан, случили се приблизително по същото време, когато са измрели диноза...

До този извод ученият стигнал, изучавайки напрежението на челюстните мускули на три различни вида динозаври с помощта на компютърно моделиране.

Получените данни са уточнявани чрез сравнение с информация, получена при изследване на най-близките живеещи днес "роднини" на динозаврите – птици и крокодили.

Лаутеншлагер изяснил, че хищните динозаври, например тиранозаврите и алозаврите, са можели да отварят челюстите си достатъчно широко, образувайки ъгъл до 90 градуса. Това не е било по силите на тревопасните динозаври, които са отваряли челюсти до 45 градуса.

По този начин силата на захапката на динозаврите пряко е зависела не само от челюстните мускули, но и от това колко широко са могли да отварят паст, сигурен е ученият.

Нови разкрития: Какво наистина е убило динозаврите

В началото на 80-те години на миналия век въпросът какво е довело до изчезването на динозаврите преди 65 млн.години все още бе мистерия...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com