Хирурзи извършиха първата операция в безтегловност

8085
Хирурзи извършиха първата операция в безтегловност

За да се подготвят за възможна извънредна ситуация на орбита, екип канадски лекари проведоха операция с модел на човешко тяло.

Експериментът е проведен на борда на научноизследователски самолет, по време на който били създадени условията на микрогравитация, съобщава Gizmag.

Как най-евтино да полетим в безтегловност

Мнозина от нас са си пожелавали поне за няколко секунди да изпаднат в състояние на безтегловност – такова, каквото при естествени...

При нулева гравитация хирургичната намеса е затруднена от това, че пациентът трябва да се привърже към масата, вътрешните органи лесно напускат своите места, а поведението на кръвта става напълно неуправляемо. За да се справи с тези проблеми, майорът от медицинската служба Андрю Кирпатрик (Andrew Kirkpatrick) събрал екип хирурзи и провели експеримент.

Операцията се състояла на 26 юни на борда на изследователския самолет Dassault Falcon 20, симулиращ условията на понижена гравитация. Самолетът лети по параболична дъга, като в най-високата точка екипажът изпитва безтегловност за 30 секунди. В този момент хирурзите от САЩ и Канада провели екстремна операция по отваряне на корем за ликвидиране на вътрешен кръвоизлив.

В ролята на пациент влязла специалната жилетка Cut Suit, изработена от американската компания Strategic Operations, която произвежда свръхреалистични симулатори за силови операции (като се започне от модули на оръжия и сгради и се завърши с работата на лекари на бойното поле).

Обикновено Cut Suit се запълва с вътрешни органи и изкуствена кръв, а след това се поставя на актьор, който симулира болкови усещания, докато военен хирург отработва навици за операция в условията на бойни действия.

България застрашена от липса на хирурзи

Опасност от дефицит на хирурзи в България - само за 10 години гилдията се е стопила с 400 души и в момента у нас има около 2 хил. спе...

Но в новия експеримент мястото на актьора заели компютър и набор датчици, фиксиращи нивото на земно привличане. В състояние на микрогравитация в Cut Suit се включвали специални помпи и се създавало кръвообращение. Когато силата на гравитацията се възвръщала към нормалното, операцията спирала до следващия сеанс на безтегловност, отбелязва Lenta.ru.

Системата водела мониторинг на кръвозагубата на „пациента“ и физиологичното състояние на хирурзите. Лекарите също така изпитали нова пяна за спиране на кръвоизливи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно