Грубостта на работното място се разпространява като вирус

9564
Грубостта на работното място се разпространява като вирус
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учените от университета на Флорида (САЩ) са стигнали до извода, че агресивното поведение в колектива се разпространява като вирус.

Изводите, публикувани в Journal of Applied Psychology, доказват, че грубостта на работното място се предава по същия начин. Учените провели експеримент – наблюдавали поведението на група студенти и анализирали техните взаимоотношения.

Каква е психологията на бедността?

Всички искат да имат повече пари, но на много хора им се налага да се задоволят и с малкото, което имат. Защо е така, какво ни пречи да...

Станало ясно, че ако при първия контакт между двама студенти единият от тях бил груб спрямо другия, то при следващия контакт нагрубеният не бил толкова сдържан в общуването си с околните. Ефектът се съхранявал в продължение на седмица.

"Грубостта поражда грубост. И вие започвате да виждате грубо поведение дори там, където то не съществува", казва Тревър Фолк, водещ автор на изследването.

Също толкова пагубно е влиянието на пасивната агресия, когато хората стават свидетели на проявата на нечие грубо поведение. Това твърдение било проверено в хода на следващия експеримент – една група участници гледали видео с елементи на агресия, а втората – не.

Когато участниците в изследването в същото време получавали по електронната поща специално писмо от учените, то те също били по-малко сдържани от участниците, които не гледали видеото.

Психология на дебелеенето: От какво ни защитава тялото

Много хора имат проблеми с излишните килограми. Понякога те зависят не само от неправилното хранене, но и от семейството ни. Понякога ...

Психолозите дават някои схеми, с които човек може да се защити от агресия. Например, когато човекът, който ви обижда, умишлено се стреми да ви извади от релси, необходимо е да се постараете да се държите учтиво.

Вторият популярен метод е известен като "психическо айкидо" и е основан на използването на силата на противника срещу самия него. Но оптимално решение на проблема със "заразната" грубост засега няма.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com