Готови ли сте за Кървавата Суперлуна?

20912
Готови ли сте за Кървавата Суперлуна?

Очакваното с нетърпение затъмнение на Суперлуната може да окаже магическо действие на астрономи и любители, но в това събитие няма абсолютно нищо свръхестествено.

Тази нощ жителите на Европа, Западна Азия, Източно-Тихоокеанския регион, Северна и Южна Америка ще станат свидетели на пълно затъмнение, което съвпада с преминаването на Луната през най-близката до Земята точка от своята орбита – перигей.

С други думи, ще наблюдаваме две впечатляващи явления в едно – Кървава луна и Суперлуние. Това събитие е първото по рода си от 1982 година насам, а следващото ще бъде през 2033 година.

Причината за небесния феномен Суперлуние се крие в елиптичната форма на лунната орбита около Земята – когато Луната се намира в перигея, тя изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от Луната в апогея (най-далечната от Земята точка от своята орбита). Такава Луна, ако тя се намира във фазата пълнолуние, се нарича Суперлуна.

Затъмнение на Луната се случва, когато Слънцето, Земята и Луната се построяват в една линия и сянката, хвърляна от нашата планета, изцяло покрива царицата на нощното небе.

Супер Луна ни очаква на 28 септември. Вижте какво ще се случи...

Жителите на Земята ще могат да наблюдават на 28 септември рядко астрономическо явление – пълно затъмнение и Суперлуние, каквото с...

Именно зрелищното съвпадение на тези две забележителни събития ще наблюдаваме тази нощ.

Ярката Суперлуна ще започне постепенно да потъмнява в 0:11 часа по Гринуич на 28 септември (3:11 часа българско време), казват от НАСА. Пълното затъмнение започва в 2:11 часа по Гринуич (5:11 часа българско време) и ще продължи 72 минути.

Пожелаваме ви безоблачна нощ!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com