Google обмисля въвеждането на нова технология

4709
Google обмисля въвеждането на нова технология

Проект по създаването на генномодифицирани комари влезе сред бизнес идеите, разглеждани от компанията Google, съобщава порталът The Information. Предназначението на насекомите е да помогне в борбата с маларията и треската денга.

Идеята се лобирала от един от мениджърите на Google - Линъс Ъптън (Linus Upton), който е участвал в разработката на браузъра Chrome.

Разбраха защо комарите предпочитат някои хора повече

Комарите харесват едни хора повече от други, а ново изследване на Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина предполага, че т...

Google не е първата компания, привлечена от тази идея. Отглеждането на подобни насекоми повече от десет години занимава британската фирма Oxitec. Тя провежда експерименти с комари от вида Aedes aegypti, които се явяват преносители на треска денга, и изменя гените на мъжките комари.

Първоначално ги правели стерилни, след това модифицирали техния геном по такъв начин, че те да предават на женските ген, каращ ларвите на насекомите да умират при достигане на полова зрялост. В двата случая целта на изследователите било намаляване на числеността на популацията на комарите, преносители на болестта.

От няколко години Oxitec се опитва да получи разрешение за провеждането на експеримент с комари на територията на архипелага Флорида Кийс, но местните жители са против. В Бразилия обаче компанията е получила картбланш за изпитания във всеки район. Последният експеримент на Oxitec е започнал на 7 юли в гр. Пирасикаба.

Първите ГМО комари били пуснати на Каймановите острови в Карибско море през 2009 година. По време на този експеримент числеността на популацията A. aegypti за година се съкратила със 75%. Това не оказало никакво видимо влияние върху други видове от екосистемата и позволило да се съкрати броят на пестицидите, разпръсквани за борба с комарите.

Комарите могат да бъдат опасни

Това, че комарите са досадни, е всеизвестно. Но не всеки знае, че ухапването от комар може да причини сериозни проблеми. Сърбежът сле...

На 10 август Google заяви намерение да преформатира своя бизнес. Нейните филиали ще станат самостоятелни компании и ще влязат в холдинга Alphabet, създаден от основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com