ГМО ориз е единствената надежда за спасение от глад

14147
ГМО ориз е единствената надежда за спасение от глад

Британски учени назоваха бързорастящ и непретенциозен ГМО ориз за единствената надежда на човечеството за спасение от глад в дългосрочна перспектива.

Изследователите разказали, че техните изследвания са встъпили в третата фаза от четири, като последната ще бъде финална.

ГМО сьомга официално е в менюто

В САЩ за първи път разрешиха употребата на генномодифициран организъм на животни за употреба като храна. В човешкото меню е включена сь...

Отглеждането на генномодифициран сорт ориз се провежда в рамките на C4 Rice Project, стартирал през 2008 година с подкрепата на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Участие в изследването вземат 12 научни институции от осем страни.

По тип фотосинтеза оризът се отнася към клас C3, който се смята за доста капризен при използване в селското стопанство. Задачата на учените е да изменят този клас на С4, което ще позволи да се увеличи реколтата с 50%, а също да се направят зърната по-непретенциозни и бързорастящи.

В първите две фази учените успешно идентифицирали биохимичните и морфологичните компоненти на растението, отговарящи за фотосинтезата на клас С4. Третият етап от изследването ще се заключава в изследване на регулаторните механизми, необходими за генна модификация на ориза.

Изследователите настояват, че преходът на много растения от фотосинтеза клас С3 към клас С4 е обусловен от еволюционни фактори, следователно реализираната от тях задача не е толкова сложна, колкото изглежда.

Страните от ЕС няма да могат да забраняват ГМО на национално ниво

Страните от ЕС няма да могат да налагат забрана за продажба и употреба на генно модифицирани култури на национално ниво. Днес Европейск...

"Отчитайки темповете на ръст на населението на Земята и мащабът на урбанизация, в близките 35 години хората ще имат нужда от почти двойно повече ориз, за да се изхранят. Надяваме се, че ще успеем да решим тази задача", казва проф. Джейн Лангейл, един от ръководителите на изследването, цитирана от Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com