Ген отговаря за регенерацията на крайници

5546
Ген отговаря за регенерацията на крайници

Учените от университета Дюк (Северна Каролина, САЩ) са открили гени в човешкия организъм, аналогични на тези, които при животните отговарят за регенерацията на органи и тъкани. Но едва ли хората ще могат скоро да се възползват от подобна опция.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature, става ясно от съобщение на университета.

Способност за регенерация на крайници и органи притежават например гущерите и рибите зебри. Тази функция е съхранена от тях в продължение на милиони години еволюция.

15% от гените определят живота ни

3230 са критично важните гени за всеки човек – дори малки мутации в тях убиват човека още преди раждането, пише Мегавселена. "Кр...

Опитвайки се да разберат какво точно е загубил човекът в хода на еволюцията, изследователите съставили пълен списък с гени, които позволяват на регенериращите животни да си израснат нова опашка или да възстановят увредените тъкани.

Установено било, че аналози на такива гени има и у човека, а основната разлика се състои в това, че при нас те не се използват в тази последователност и затова са неактивни.

Съответните регулаторни последователности са открити при рибата зебра, те са наречени "усилващи елементи на регенерацията на тъкани" (tissue regeneration enhancer elements, TREEs) и могат да включват гените в местата на травми и дори да изменят способността на животните за регенерация.

"Искаме да разберем как протича регенерацията, за да помагаме на хората да реализират своя потенциал – отбелязва ръководителят на изследването, професорът по цитология Кенет Пос от университета Дюк. – Нашето изследване посочва пътя, който потенциално ще позволи пробуждането на гените, отговорни за регенерацията."

Учените започнали търсенето на гени, участващи в процеса по регенерация на перките и сърцето на рибата зебра. Те открили, че при рибките с ампутирани плавници или травмирано сърце бил "включен" ген с названието лептин Б. Биолозите са установили и 7000 двойки бази, които могат да се отнесат към TREEs.

Медитацията може да промени гените ни

Медитацията може да подтикне към промени някои гени, откриха учени от САЩ, Испания и Франция. Учените установили, че медитацията може...

След това те отстранили усилващите елементи, докато не получили най-кратката и достатъчна последователност на ДНК.

Учените са установили, че откритият елемент може да бъде разделен на две части – едната отговаря за регенерацията на клетките на сърцето, а другата – за възстановяването на плавника. В резултат били създадени трансгенни риби зебри, при които функцията на регенерация на тези органи се оказала повишена.

Накрая изследователите проверили действително ли TREEs може да произведе аналогичен ефект в организма на бозайници, в дадения случай – у мишки.

Установено било, че заимстването на тези елементи от генома на рибите зебри действително може да активира експресията на регенеративните гени в травмираните лапи и сърцето на трансгенните мишки. За възстановяването на органи това все още е недостатъчно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно