Ген, без който животът нямаше да се развие по-далече от бактерии

5436
Ген, без който животът нямаше да се развие по-далече от бактерии

Генетици са изяснили, че мутациите в гените, отговорни за производството на особени ензими – кинази, са позволили на примитивните клетки преди около един милиард години да започнат да растат на размери, което е позволило на многоклетъчния живот да се появи, става ясно от статия, публикувана в Journal of Biological Chemistry.

"Ако този ген не се беше дублирал и не беше мутирал по време на еволюцията на нашите предци, то тогава животът на Земята би бил съвсем различен от днес. По-скоро неговите най-напреднали форми досега биха представлявали бактериална слуз", казва Стивън Пелех от университета на Британска Колумбия във Ванкувър (Канада).

Еволюцията протича много по-бързо, отколкото сме смятали

Учените от лабораторията за археологични изследвания в Оксфорд са изследвали документираното родословно дърво на кокошки и са изяснили,...

Пелех и колегите му са изяснили, че тайната на еволюцията на многоклетъчния живот се заключава в специален комплект от гени от така наречените протеин-киназа, които са необходими за събирането на молекули, представляващи основата на клетъчните мембрани за всички животни, растения и гъби. Учените стигнали до този извод, като сравнили и съпоставили структурата на гените, съдържащи „инструкции“ по събирането на тези кинази, при човека и редица други многоклетъчни.

Тези ензими, както обясняват учените, играят роля на вътрешни преносители на информация в клетката, променяйки структурата на нейните белтъци по такъв начин, че те започват да предават важни сигнали от една органела на клетката в друга нейна част.

Структурата на гените, кодиращи тези протеин-кинази, много си прилича при почти всички живи организми, което навело Пелех и колегите му на мисълта, че тези ензими може да са били „изобретени“ още от първите предци на многоклетъчните същества. Учените проверили тези подозрения, като се опитали да открият общия „корен“ в гените на човека, дрозофилите, растенията и червеите, и да намерят неговия аналог в ДНК на микробите.

Резултат от това проучване станало откритието, че белтък, наречен глутамил-тРНК синтаза и свързания с него ген QARS се явяват прародител на всички протеин-кинази. Този ензим и ген се използва от някои микроби археи за събиране на молекулите на така наречената транспортна РНК, управляваща процесите по събиране на белтъци в организма.

Разводът е плод на еволюцията

Американските биолози обясниха склонността на семейните двойки да се развеждат на 4-та и 7-та година от брака. Според тях това е &...

Очевидно в хода на еволюцията този ген е бил дублиран няколко пъти и част от неговите копия са мутирали в първите протеин-кинази, дали началото на многоклетъчния живот, отбелязва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно