Far, Far Away. На края на Земята (ГАЛЕРИЯ)

5885
Far, Far Away. На края на Земята (ГАЛЕРИЯ)

Далече, далече от цивилизацията, в най-южната точка на нашата планета, се намира научноизследователската станция "Конкордия". Предлагаме ви да се запознаете по-отблизо с нея.

Не е толкова лесно да се повярва, но "Конкордия" се намира по-далече от цивилизацията дори от Международната космическа станция. Тази френско-италианска антарктическа станция е разположена в регион с изключително сурови природни условия – температурата тук понякога се спуска до -70°C.

Връх на Антарктида вече носи името София

Дойчин Боянов, Николай Петков и Александър Шопов успешно изкачиха за първи път Голям иглен връх. Той е на около 30-ина километра от бъл...

В зимния период Слънцето по тези места не се показва над хоризонта, а през лятото не се спуска зад него. Служителите на станцията живеят без слънчева светлина четири дълги месеца. Още един неприятен фактор е това, че "Конкордия" се намира на 3200 м над морското равнище, поради което въздухът там е много сух и съдържа малко кислород.

Френските и италианските учени използват антарктическата станция за анализ на проби сняг и провеждане на други експерименти.

Европейската космическа агенция праща свои служители на "Конкордия" за провеждане на мащабни изследвания по въпросите на възможните последствия от продължително пребиваване на човека в изолация.

Разходете се до края на Земята в нашата галерия.

Третата група от 23-та българска експедиция заминава за Антарктида

Третата група от 23-та българска антарктическа експедиция заминава днес в 18.55 ч. от терминал "2" на летище "София", съобщи ръководите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com