Европейският съд: Интернет търсачките трябва да трият резултати в определени случаи

50004
Европейският съд: Интернет търсачките трябва да трият резултати в определени случаи
Снимка: Getty Images / Guliver

Google, Yahoo и Bing трябва да се съобразява и в някои случаи да изпълнява, ако физическо лице поиска публикация за въпросното лице в дадена медия или сайт, да бъде премахнат от резултатите при търсене по ключова дума в най-популярните интернет търсачки. Това реши Европейският съд.

Решението идва след заведен иск срещу Google, а то важи за територията на Европейския съюз. Присъдата не подлежи на обжалване.

Калфин: Решението ДАНС да се грижи за сигурността на интернет е неприемливо

Създаването на антитерористично звено в ДАНС звучи страховито, пише днес Ивайло Калфин в блога си. Съобщението на вътрешния министър, ...

Делото е заведено в Испания от Марио Костея Гонзалес. Той се обръща към съда, след като открива в Google линкове с информация, че негов имот щял да бъде продаден заради дългове. Материалът е бил публикуван в испански вестник през 1998 година и влиза в търсачката на Google след като медията дигитализира архива си.

Костея правилно посочва, че е изплатил дълговете си и иска резултатът от търсачката да бъде премахнат. През 2010 година Испанската агенция за защита на личните данни се съгласява, но Google отказва с мотива, че не може да цензурира материал, който е публикуван напълно легално в официална медия, каквато е въпросният испански вестник. След решението на Европейския съд, което е вид препоръка, предстои решение и в Испания.

Ето и самото решение на Европейския съд в оригинал:

1) Член 2, букви б) и г) от Директива 95/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 24 октомври 1995 година за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни трябва да се тълкува в смисъл, че от една страна, дейността на интернет търсачка, изразяваща се в намиране на публикувана или въведена в интернет от трети лица информация, автоматичното ѝ индексиране, временно съхраняване и накрая, предоставянето ѝ на разположение на потребителите на интернет в определен ред на предпочитание, трябва да се квалифицира като „обработване на лични данни“ по смисъла на посочения член 2, буква б), когато тази информация съдържа лични данни, и от друга страна, лицето, което управлява интернет търсачката, трябва да се счита за „администратор“ по смисъла на същия член 2, буква г).

Редица държави се събират, за да решат кой ще получи контрола над интернет

Редица държави не са доволни от влиянието, които САЩ имат върху интернет и по-специално от контрола, упражняван от ICANN (Интернет корп...

2) Член 4, параграф 1, буква а) от Директива 95/46 трябва да се тълкува в смисъл, че обработване на лични данни се извършва в контекста на дейностите на установен на територията на държава членка обект на администратора по смисъла на посочената разпоредба, когато лицето, което управлява интернет търсачка, създава в държава-членка клон или дъщерно дружество, чието предназначение е да осигури рекламирането и продажбата на рекламните пространства, предлагани от търсачката, и чиято дейност е насочена към жителите на тази държава членка.

3) Член 12, буква б) и член 14, първа алинея, буква a) от Директива 95/46 трябва да се тълкуват в смисъл, че за да зачита правата, предвидени в тези разпоредби и доколкото действително са изпълнени предвидените в тях условия, лицето, което управлява интернет търсачка, е длъжно да заличи от списъка на резултатите, който се показва след търсене въз основа на име на лице, връзки към уебстраници, които са публикувани от трети лица и съдържат информация относно последното, също и в хипотезата, в която това име или тази информация не са заличени предварително или едновременно от тези уебстраници, при това дори когато евентуално самото им публикуване на посочените страници е законосъобразно.

4) Член 12, буква б) и член 14, първа алинея, буква а) от Директива 95/46 трябва да се тълкуват в смисъл, че при преценката на условията за прилагане на тези разпоредби следва по-специално да се провери дали съответното лице има право въпросната информация, отнасяща се до него, да не се свързва повече с името му към настоящия момент посредством списък на резултатите, който се показва след търсене въз основа на неговото име, без обаче констатацията за наличие на такова право да предполага, че включването на въпросната информация в този списък причинява вреда на лицето. Тъй като с оглед на основните си права по членове 7 и 8 от Хартата съответното лице може да поиска въпросната информация да не се предоставя повече на разположение на широката общественост посредством включването ѝ в подобен списък на резултатите, тези права имат по принцип предимство не само пред икономическия интерес на лицето, което управлява интернет търсачката, но и пред интереса на тази общественост да има достъп до посочената информация при търсене, отнасящо се до името на въпросното лице. Такъв не би бил случаят обаче, ако по конкретни причини, като ролята на посоченото лице в обществения живот, е видно, че вмешателството в неговите основни права е обосновано поради приоритетния интерес на посочената общественост да има вследствие на това включване достъп до въпросната информация.

Според мнозина решението на Европейския съд дава предимство на защитата на личните данни пред свободата на информация.

Турция напуска световната мрежа

Министърът на комуникациите и транспорта на Турция Люфти Елван съобщи за плановете Турция да напусне световна мрежа www и да създаде св...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com