Екокатастрофа очаква Атлантическия океан (ВИДЕО)

11547
Екокатастрофа очаква Атлантическия океан (ВИДЕО)

Учени предупреждават за наближаваща екологична катастрофа в Атлантическия океан, свързана с попадането на токсични отпадъци от реката Риу Доси в нея, съобщава ВВС News.

Изследователите са установили, че отпадъците са изминали повече от 500 километра по течението на Риу Доси. Те включват живак, арсен, хром и манган в количества, превишаващи максимално допустимите нива за човека.

Неандерталците са виновни за замърсяването!

Изследвайки няколко древни пещери на Пиренейския полуостров, археолозите са открили първите в историята на човечеството следи от замърс...

По-рано тези съединения са задържани от язовирните стени на желязната мина, която се е срутила преди две седмици. Специалистът о хидробиология Андрес Ручи отбелязва, че в случай на попадане на тези отпадъци в Атлантическия океан те ще окажат разрушително въздействие върху акваторията на водоема.

Ручи съобщава, че участъкът, който се влива в океана, е местообитание на много редки видове животни, например костенурки, делфини и китове. Производствените отпадъци могат да нарушат хранителните вериги на Югоизточна Бразилия и половината от южната част на Атлантическия океан за минимум сто години.

Експертът химик Алойзу да Силва Фильо Фераро допълва, че техногенната катастрофа вече е довела до загубата на редица видове животни в реката, като някои от тях са ендемични. Отпадъците могат да доведат до снижаване на нивото на кислород във водата и намаляването на плодородието на селскостопанските култури.

По думите на експерта Антонио де Падуа Алмейда "най-хубавото, което може да се случи в близко време, е бързото оттичане на отпадъците в океана". Според биолога, цитиран от The Guardian, замърсяването ще окаже по-малко влияние върху екосистемата на Атлантическия океан, отколкото на екологията на реката.

Сингапур постави рекорд по замърсяване на въздуха

Нивото на замърсяване на въздуха в Сингапур продължава да поставя нови рекорди. През последната нощ съответният индекс, на базата на тр...

Разрушеният язовир принадлежи на фирмата Samarco (собственост на бразилската Vale SA и британско-австралийската BHP Billiton Ltd). Компанията Samarco е забранила на местните рибари, наети за издигане на временни сдържащи дамби, да общуват с пресата.

Водата от Риу Доси вече е забранена за използване в качеството на питейна, а властите и компанията са организирали доставка на бутилирана вода в пострадалите райони. В същото време още около 150 000 души се нуждаят от доставка на вода от Samarco.

В резултат на разрушаването на язовира, случило се на 5 ноември, са загинали 11 души и са изчезнали безследно 12 души. Намерени са телата на седем души. Сега в аварийно състояние се намират още две язовирни стени, принадлежащи на Samarco.

Компанията планира да отстрани свързаните с тях проблеми за 90 дни. Samarco ще изплати компенсации в размер на 270 млн. долара, които ще послужат за очистване на водата и свързаните с отстраняване на последствията от катастрофата работи, а също и глоба в размер на 67 милиона долара, допълва Lenta.ru.

ОАЕ изпреварва Китай и Индия по замърсяване на въздуха

Въпреки че твърде често е замъглена от зловонен смог, Китай не е страната с най-замърсения въздух в света. Независимо от пренатоваренит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com