Египет се надява да открие Нефертити до края на годината

7120
Египет се надява да открие Нефертити до края на годината

До края на 205 година ще завърши проверката на теорията на британския археолог Николас Рийвс за възможното разположение на гробницата на царица Нефертити зад лъжлива стена в гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете край Луксор.

Това заявил в четвъртък, 1 октомври, министърът на древните паметници и културното наследство на страната Мамдух ад-Дамати.

Малария убила Тутанкамон

Изследователи използваха най-съвременни технологии и направиха ДНК анализ, за да съставят фамилното дърво на Тутанкамон. Използвана е...

"Ако гробницата наистина бъде открита, това ще бъде откритие, равносилно на откритието на гробницата на Тутанкамон през 1922 година – откритието на века", казал министърът.

По думите му министерството сега активира работата по изследване на гробницата на Тутанкамон със съвременна техника, включително радари, и обещава, че работата няма да нанесе вреда на този безценен световен паметник.

Британският археолог Николас Рийвс през август изказа сензационното предположение, според което загубената гробница на една от най-великите и красиви царици на Древен Египет – Нефертити, починала десет години преди трагичната гибел на осиновения си син Тутанкамон, се намира зад лъжлива северна стена в гробницата на Тутанкамон.

За това свидетелствали множество факти, включително продължаващият зад северната стена таван, който сочи тайна камера, неизвестна досега. Според Рийвс след внезапната гибел на младия 19-годишен фараон, управлявал само девет години, той е бил погребан в гробницата на осиновителката си, тъй като не са успели построят собствена гробница за него.

Работници счупили брадата на Тутанкамон и я залепили нескопосано

Брадата на златни и сини ивици от погребалната маска на фараона Тутанкамон е била отчупена по невнимание по време на почистване и след ...

Николас Рийвс посетил Луксор по покана на министерството на паметниците на древността и културното наследство на Египет и огледал гробницата на Тутанкамон. Той потвърдил множество от собствените си предположения и смята, че е необходимо да се продължи по-дълбокото изследване на този паметник в надеждата за успех.

Почти недокоснатата от иманяри гробница на Тутанкамон е открита през 1922 година. Тази находка става една от главните сензации в египтологията за всички времена. Нефертити, която се смята за мащеха на Тутанкамон и жена на фараона Ехнатон, е била една от най-влиятелните и красиви жени на своето време.

Учените и до днес не са успели да открият къде е погребана царицата, чието име се превежда като "Прекрасната дойде".

 

Божидар Димитров: Тутанкамон е бил македонец

Щом скопската гробница прилича на гробницата на Тутанкамон, значи е била негова, а той е бил македонец. Това коментира историкът проф. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com