Древните египтяни развъждали хищни птици за жертвоприношения

9354
Древните египтяни развъждали хищни птици за жертвоприношения

Древните египтяни отглеждали хищни птици за жертвоприношения. До този извод са стигнали изследователи от Американския университет в Кайро под ръководството на проф. Салима Икрам (Salima Ikram).

Статията на учените е публикувана в Journal of Archaeological Science, пише сайтът на UPI.

Откриха шпатула в черепа на мумия отпреди 2600 години

Звучи като част от сценарий за филм на ужасите, но си е истински факт – шпатула за премахване на мозъка от черепа бе открита в че...

Изследователите анализирали древноегипетска мумия на птица, съхранявана в музея Изико (Южна Африка) с компютърна томография. Изяснило се, че птицата е загинала от насилствено хранене – след като е изяла врабче и мишка, я накарали да изяде още една мишка, която вече не се побрала в нейния корем. В резултат птицата се задавила с нейната опашка.

Освен това била установена видовата принадлежност на птицата – това се оказала обикновена ветрушка (Falco tinnunculus). Очевидно древните египтяни са хранили птиците до смърт за ритуални цели, за да ги принесат по този начин в жертва.

А тъй като това едва ли е било възможно с дивите птици, значи са ги развъждали специално за тази цел. Този извод косвено се потвърждава от голямото количество мумифицирани хищни птици, открити в древноегипетските гробници.

"Досега голямото количество мумифицирани хищни птици беше загадка – ние не знаехме дали те са ги ловували, улавяли в капани, разрушавали гнездата им, или са ги търсили вече мъртви. Нашите резултати обясняват това голямо количество – това е резултат на интензивно развъждане", казва проф. Икрам.

Откриха 200-годишна мумия на медитиращ монах

В Монголия бе открито много добре запазено мумифицирано тяло на медитиращ монах в поза "лотус", пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на...

Въпросната традиция може да е била свързана с лов със соколи, който според някои учени се е практикувал активно в Древен Египет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com