Динозаврите започнали да измират още преди падането на астероид

12118
Динозаврите започнали да измират още преди падането на астероид

Британски палеонтолози са анализирали скоростта на изчезването на различните видове динозаври в края на периода креда и са стигнали до извода, че гигантските влечуги са започнали да измират дълго преди падането на астероида на полуостров Юкатан преди 65,5 милиона години, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

"Всички налични свидетелства сочат, че динозаврите, които в този момент са съществували и доминирали в наземните екосистеми повече от 150 милиона години, по някакъв начин са загубили способност бързо да образуват нов вид. По-скоро това е било една от причините те да не преживеят екологичната криза, предизвикана от падането на астероида“, казва Майкъл Бентън (Michael Benton) от университета на Бристол (Великобритания).

Малария довела до измирането на динозаврите

Учените от университета на Орегон са открили свидетелства, че маларията е съществувала още преди 100 милиона години и първите ѝ жертви ...

Бентън и колегите му стигнали до този извод, като построили своеобразно „дърво на измирането“ на различни видове, родове и семейства динозаври, живели в последните няколко милиона години преди катастрофата. За тази цел учените каталогизирали и съпоставили повече от шестстотин различни видове динозаври, принадлежащи към всички съществуващи по това време групи.

Учените се интересували от два параметъра – скорост на появата на нови видове и скорост на изчезването на вече съществуващи динозаври.

Както обясняват специалистите, ако първият показател превишава втория, то тогава може да се говори, че динозаврите са процъфтявали и разширявали своето присъствие на Земята, а в обратната ситуация става дума за бавно измиране.

Изчисленията показали, че скоростта на измиране и поява на нови видове динозаври са се изравнили дълго преди образуването на кратера Чиксулуб – преди около 80-75 милиона години. С движението към катастрофата те са продължили да спадат сред всички три ключови вида динозаври – завроподи, тероподи и птицетазови динозаври, към които са принадлежали трицератопсите и други сравнително неголеми тревопасни влечуги.

Вулканите не са могли да убият динозаврите

Мащабните изригвания на вулкани едва ли са могли да доведат до измирането на динозаврите в края на мезозоя, въпреки общоприетото мнение...

Някои групи са започнали да измират още четиридесет милиона години преди падането на астероида.

Засега учените не знаят с какво е било свързано това бавно изчезване на динозаврите – причините може да са климатични процеси, разкъсването на Гондвана и движението на други континенти, високото ниво на вулканична активност, както и конкуренция с други видове, например бозайници или крокодили.

Бентън и колегите му се надяват да намерят отговор на този въпрос, изучавайки фосили от последните 40-50 млн. години от живота на динозаврите, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com