Делението на мозъка на "логично" и "емоционално" полукълбо е мит

18272
Делението на мозъка на "логично" и "емоционално" полукълбо е мит

Американски учен оспорва разпространената представа за жестоката опозиция между двете полукълба на главния мозък – дясно и ляво, съобщава The Independent.

Широко разпространената представа за работата на мозъка се заключава в това, че лявото полукълбо отговаря за логиката, а дясното – за емоциите и творчеството. Освен това се смята, че хората се делят на характерни типове ("рационални" и "интуитивни") в зависимост от преобладаването на едното или другото полукълбо.

Защо голям мозък е добре? (ВИДЕО)

Споровете, доколко интелектът зависи от обема на мозъка, не стихват вече много години. Някои смятат, че няма никаква зависимост, като п...

Джефри Андерсън от университета на Юта е провел специално изследване – той сравнил как работят двете полукълба на главния мозък на повече от хиляда души. Ученият установил, че връзките между участъците били разделени приблизително еднакво – с други думи, нито един от изследваните не притежавал по-силни връзки с едното от полукълбата.

"Разбира се, някои хора действат по-логично и методично, а други – по-интуитивно, като импровизират. Но това явление няма нищо общо с функциите на дясното и лявото полукъбо", отбелязва Андерсън.

Според учения този мит е възникнал благодарение на получилото Нобелова награда (1981) изследване на Роджър Спери за функциите на различните полукълба. Но идеята да се наричат те "логично“ и "емоционано" принадлежи изключително на популярната психология.

Тя не се потвърждава нито от изследвания за организацията и функционирането на мозъка, нито от историята на болестите на пациентите, пострадали от увреждане на едното или другото полукълбо. Популярността на този мит очевидно се основава на склонността на хората към мислене чрез бинарни опозиции.

ТЕСТ: Разберете какъв пол е мозъкът ви

Съществува версия, че мъжкото и женското поведение се определят от разликата в хормоналния фон. Експерименти показват, че поведението н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно