ЦЕРН провежда безпрецедентен опит с Големия адронен колайдер

29059
ЦЕРН провежда безпрецедентен опит с Големия адронен колайдер
Снимка: Getty Images / Guliver

Учени от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) днес ще направят опит да задействат Големия адронен колайдер до пълната му работна скорост след двугодишно прекъсване за модернизация, съобщиха световните информационни агенции.

Това ще позволи изследването на някои от най-големите тайни на Вселената, свързани с гравитацията и същността на тъмната материя, предаде БНР.

ЦЕРН отново пусна Големия адронен колайдер

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) пусна днес отново - две години след неговото спиране - Големия адронен колайдер...

В съоръжението вече бяха извършени тестови експерименти на сблъсък на два снопа от високоенергетични протони със сумарна енергия 13 трилиона електронволта, съобщава Би Би Си. По време на първата фаза на функциониране на ускорителя, която завърши в началото на 2013 година, най-високата достигана стойност бе 8 трилиона електронволта.

Днес ще се проведе дългоочакваният експеримент по насочване на двата снопа по 27-километровия тунел на ускорителя и техния сблъсък в конкретни точки. При пре­си­ча­нето на сноповете час­ти­ците се сблъс­к­ват и поро­де­ните нови час­тици се заси­чат от детек­тора, където е ста­нал сблъ­съкът. Именно в тези нови частици ще се търсят тайните на Вселената.

Големият адронен колайдер е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Целта му е да бъде открит Хигс бозонът, известен още като "Божествената частица", която е най-важната елементарна частица, предсказана теоретично от стандартния модел, но все още не е наблюдавана експериментално.

Идеята за проекта се ражда през 1984 година и е официално одобрена десет години по-късно. Големият адронен ускорител е официално открит на 21-ви октомври 2008 година.

Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще търси тъмната материя

Обновен и с увеличена мощност, големият адронен ускорител ще започне отново да функционира следващия месец, отваряйки врата към нова об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно