Биолози разгадаха тайната на ядрения пръстен на клетките

6746
Биолози разгадаха тайната на ядрения пръстен на клетките

Изследователи от Европейската лаборатория по молекулярна биология са успели да установят строежа на една от най-сложните белтъчни структури в клетката, която образува вътрешния пръстен на ядрената пора – канал, който съединява цитоплазмата с вътрешното съдържание на ядрото. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.

Мембраната на ядрото на клетката обикновено съдържа стотици ядрени пори, които играят роля в транспорта на стотици хиляди молекули, преминаващи през тях всяка минута.

Те дори се използват от вирусите за въвеждане на генетичния материал в клетката гостоприемник. За годините на изследвания учените са успели да разберат от какво се състоят ядрените пори, но досега са имали смътна представа как се организират отделните им елементи.

Пората се състои от множество копия на около 30 различни белтъка, наричани нуклеопорини. Те образуват сложна структура, която се състои от няколко пръстена.

Учени създадоха "жива" клетка от пластмаса

Холандски учени създадоха изкуствена структура, която извършва химически реакции като тези в тялото, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от...

Цитоплазменият пръстен се намира от външната страна на ядрото и контактува с цитоплазмата, ядреният пръстен е разположен на противоположната страна на ядрената мембрана. Между тези пръстени лежи още един пръстен – вътрешен. Именно неговият строеж дълго време беше неизвестен на химици и биолози.

За да изяснят как белтъчните компоненти образуват вътрешния пръстен, учените се възползвали от методите на компютърното моделиране, съвместени с масспектрометрия и криоелектронна томография. Стъпка по стъпка учените реконструирали структурата на пръстените, обединявайки една с друга стотици молекули, които били подобни на елементи на сложна мозайка.

Изследователите открили, че независимо от другите типове белтъчни единици, в основата на архитектурата на пръстена лежи същият принцип, както и при другите пръстени. Според учените освен разбирането на това, как отделните елементи от структурата си взаимодействат, може да се разбере еволюцията на ядрените пори на различни етапи от развитието на еукариотните клетки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com