Биолози потвърдиха думите на Черната царица от "Алиса"

14084
Биолози потвърдиха думите на Черната царица от "Алиса"

Биолози от университета на Айова, наблюдавайки новозеландски патици, са потвърдили хипотезата на Черната царица, която твърди, че за нормалното съществуване на вида е необходимо постоянно да се изменяш и адаптираш.

Изследването е публикувано в изданието New Zealand Journal of Ecology.

Големият нос на човека остава загадка на еволюцията

Биолозите се отказаха да смятат масивния, изпъкнал нос на човека за резултат на естествен отбор. Според учените той не изпълнява никакв...

Според хипотезата организмите постоянно провеждат „надпревара по въоръжение“ със своите паразити, получавайки изгода от половото размножаване. Последното позволява да се трансформират гени, присъстващи в популациите на животните, и да се предават в потомството тези, които в бъдеще могат да помогнат в борбата с паразитите.

Освен това тяхното потомство притежава същия набор гени, а това значи, че паразитите, изработвайки адаптация към защитните механизми на родителя, могат да поразят и следващите поколения.

Екип биолози са провели изследвания на числеността на женските сладководни патици, които се размножават по полов и безполов път, в различни участъци на езеро в Нова Зеландия.

След това учените сравнили получените резултати с разпространите във водоема паразитни червеи Microphallus livelyi.

Еволюцията протича много по-бързо, отколкото сме смятали

Учените от лабораторията за археологични изследвания в Оксфорд са изследвали документираното родословно дърво на кокошки и са изяснили,...

Учените открили, че в тези райони на езерото, които се характеризирали с изобилие на червеи, присъствали по-голямо количество самци, което сочело наличието на чифтосване със самки. От друга страна, там където паразитите били малко, самците също се срещали доста рядко, а размножаващите се патици били хермафродити.

Също така големите разлики в мащаба на едно езеро според учените сочи тясна еволюционна връзка между паразитите и половото размножаване.

Хипотезата за Черната царица е популяризирана от автора Мат Ридли в книгата „Червената царица. Секс и еволюция“. Терминът първоначално произхожда от произведението на Луис Карол „Алиса в Страната на чудесата“, в която Черната царица обяснява на главната героиня, че в нейната страна трябва да тичаш с всички крака, за да останеш на същото място.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно