Затварят Еверест за млади, стари, инвалиди и новаци

11157
Затварят Еверест за млади, стари, инвалиди и новаци

Пътят към Еверест ще бъде затворен за прекалено млади, прекалено стари, неопитни и хора с ограничени възможности. Целта на ограниченията е подобряване на безопасността на най-високия връх в света и поддържане на неговата слава.

Според министерството на туризма на Непал новите правила ще влязат в сила напролет, когато стотици алпинисти от цял свят отново ще се опитат да покорят върха с височина 8848 метра.

Заснемат филм за покорителя на „Еверест“ Атанас Скатов

Започна заснемането на първия документален биографичен филм за сливенския алпинист веган Атанас Скатов и неговите изкачвания на контине...

Забраната за изкачване на хора под 18 и над 75 години, както и на хора с ограничени възможности незначително ще повлияе на броя алпинисти – те не са много сред покорителите на Еверест.

Първият алпинист с ограничени възможности е американец, загубил част от единия си крак в катастрофа. Той изкачил Еверест през 1998 година. През 2001 на върха се изкачил сляп алпинист. Еверест е покоряван и от 13-годишен и 80-годишен катерач.

Много по-важна е забраната за изкачване на новаци. По-рано Еверест е привличал само добри и опитни алпинисти, но в последните години се отбелязва огромен брой желаещи, които използват базовото оборудване – брадва и котки – за първи път.

Анг Церинг Шерпа, президент на Асоциацията на алпинизма на Непал, казва, че подобни правила често са обсъждани в миналото. "Затова се съмнявах, че някога ще бъдат реализирани. По-рано такива планове не се осъществяваха поради натиска на организациите по правата на човека и чуждестранните посолства", добавя той.

Земетресението в Непал е изместило Еверест 3 см

Най-високият връх в света, Еверест, се е изместил с 3 сантиметра на югозапад заради разрушителното земетресение в Непал през април. ...

Непал, който през април преживя катастрофално земетресение, прави всичко възможно да убеди туристите, че Еверест отново е безопасен. Екипите от професионални водачи и алпинисти са изразходвали една седмица за подготовката на маршрута към върха за единствен японски алпинист.

Местните специалисти се надяват, че успешното изкачване ще покаже на цял свят, че Непал отново е "на крака". Алпинистът Нобуказу Курики прекъснал предишното си изкачване при последния лагер на превала Южно седло заради дълбоки преспи.

Сега отчаяният алпинист ще продължи покоряването на върха – смята се, че петото изкачване на Курики ще завърши днес, 7 октомври.

Японецът е загубил 9 пръста при предишните си опити да достигне Еверест.

Видео: Ударът на лавината по Базовия лагер на Еверест

Страховити кадри от момента, в който предизвикана от земетресението в Непал лавина връхлита Базовия лагер на изкачващите Еверест, беше ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com