Защо жените имат гърди

112485
Защо жените имат гърди
Снимка: Thinkstock/Guliver

Млечните жлези и други характерни особености на женското тяло са се формирали в хода на еволюцията, тъй като мъжете-предци Homo са престанали да обръщат внимание при възпитанието на потомците. До този извод са стигнали биолозите от университет в Бристол, автори на статия, публикувана в Proceedings of the Royal Society B.

Учените, ръководении от Джон Макнамара разгледали грижата за децата при различните видове животни: като тези, при които за потомството се грижи само единият родител (обичайна практика при бозайниците), така и онези, при които за малките се грижат и майката, и бащата (преди всичко птиците).

Как мозъкът ни пътува в миналото

Учени за първи път проследиха какво се случва в човешкия мозък по време на търсене и дълбоко потапяне в спомените за минали събития, ко...

Според специалистите грижата за децата винаги е съпроводен с конфликт между половете: за детето е изгодно да се грижат всички и колкото се може повече, а за родителите е по-добре да пренасят тази отговорност на другия.

В резултат на това се е създало изначално „разделение на труда” за сметка, на който сред бозайниците един от половете започва да отделя за възпитанието на потомството, повече време. С времето това повлиява и анатомията му – така възникват млечните жлези при бозайниците и торбите при торбестите видове животни.

Тези особеност позволяват по-ефективно да се изхранва потомството и в крайна сметка това задължение се прехвърля на един от половете.

„Полът, на който му е по-лесно и евтино да се грижи за потомството си еволюира така, че да може да възпитава децата и да им отделя много повече време, отколкото другия пол. Що се отнася до бозайниците, то мъжете са снели от себе си загубата на време за хранете (от млечните жлези) и полагат по-малко усилия при възпитаването на потомството”, пояснява проф. МакНамара.

Безжична мрежа ще се захранва от светлината

Учени от университета Оксфорд работят над технология за безжични мрежи, която използва светлина, за да предава информация по въздуха съ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com