Загадъчните опити в Колорадо Спрингс и мистиката на миражите

16924
Загадъчните опити в Колорадо Спрингс и мистиката на миражите

През април 1899 г. Никола Тесла получил писмо от инженер Ленард Къртис, в който той му предлагал да създаде изследователска станция около курорта Колорадо Спрингс.

Инженерът обещавал помощ в наемането на земя за лабораторията и осигуряване на постоянно електроснабдяване от местната станция „Ел Пасо“. Но най-съблазнително за Тесла било описанието на честите бури с мощни мълнии, които бушували около Колорадо Спрингс.

Тесла: Бъдещето ми принадлежи!

В историята е имало различни пророци и учени, които са повлияли на човешката еволюция. Като Айнщайн, Галилео, Коперник. Тесла определе...

Електрическа стихия от небесата

Предложението на Къртис изглеждало примамливо и през май 1899 година изобретателят и неколцина негови помощници пристигнали в Колорадо Спринг. Особено му се искало експериментално да изследва възможността за безжично предаване на информация и енергия на големи разстояния. А за това се изисквали мощни мълниеви разряди.

Веднага закипяла работа по изграждане на изследователската станция и оборудването ѝ с лабораторна техника. С неподправеното си чувство за хумор Тесла се разпоредил да сложат табелка над входа фраза от „Божествена комедия“ на Данте: „Надежда всяка тука оставете“.

За кратко време Тесла научил много нови неща за мълниите и постоянно изпитвал възторг от „неистовото буйство на електрическата стихия на небето“. Не го огорчил и първият неуспешен експеримент с мълниеприемник, когато поради недостатъчно заземяване страшен удар от мълния разпилял почти завършената сграда на лабораторията.

Строят специален град за научни експерименти

В края на 9-килиметров път в една от сухите долини в южната част на щата Ню Мексико изследователи изграждат първото по рода си тест...

Тази внезапна намеса на природните сили, които забавили монтажа на изследователската станция, дала възможност на изобретателя да провери своите предположения за процесите на натрупване на атмосферно електричество.

От вниманието на Тесла не се изплъзнал и доста страшен на пръв поглед факт. Неговите уреди отбелязвали по-силни колебания на потенциала на земята при отдалечени разряди, отколкото при близки.

Как да се обясни тази странност? Тесла дълго време размишлявал над това явление. Ученият си спомнил, че по-рано му хрумнала мисъл, която тогава отхвърлил като невероятна, за възможността да използва самата наша планета за предаване на електроенергия на далечно разстояние. Това можело да стане само със създаването на стоящи вълни в земята, като се предизвиква тяхната поява от измененията в потенциала на земята. Може би именно това явление са наблюдавали на изследователската станция в Колорадо Спрингс?

Как Тесла открива "пулса на Земята" и мистериозните извънземни миражи, наблюдавани на лабораторията в Колорадо Спрингс, можете да научите от Седмицата на Никола Тесла в Мегавселена.

Военна лаборатория в САЩ разпрати живи спори на антракс

Живи спори на антракс до частни лаборатории в 9 американски щата и до военна база в Южна са били изпратени  по грешка от лаборатор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com