Възстановяване на увредена ДНК донесе Нобелова награда на трима учени

5495
Възстановяване на увредена ДНК донесе Нобелова награда на трима учени
Снимка: Getty Images/Guliver

Тази година Нобеловата награда за химия отива при трима учени - Томас Линдал от Швеция, Пол Модрих и Азиз Санкар от САЩ за тяхното общо изследване върху механизмите за клетъчното възстановяване на нарушена ДНК и запазване на генетичната информация. Това обяви днес в Стокхолм Нобеловият комитет при Каролинския медицински институт.

Според Шведската кралска академия на науките работа на учените "е осигурила фундаментално познание как работи живата клетка и как това може да бъде използвано за изобретяването на нови методи за лечение на рак“.

Нобеловата награда за физика е за осцилацията на неутриното

Лауреати на Нобеловата награда за физика за 2015 година станаха учените Такааки Каджита (Япония) и Артър Макдоналд (Канада), открили не...

Вчера бяха обявени наградите в категория физика, а в понеделник за физиология или медицина, която също отиде при трима учени.

Утре се очаква да бъде обявен носителят на отличието за литература, а в петък за мир. Следващият понеделник – 12 октомври, ще станат известни носителите на наградата за икономика.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година, пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември, на годишнината от смъртта на Нобел.

 

Дават Нобела за мир на Меркел?

Заради своята позиция спрямо бежанците германският канцлер Ангела Меркел е сред основните претенденти за получаване на Нобелова наград...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно